Újabb üzemanyagár-emelkedés várható

A következő héten újabb üzemanyagár-emelkedésre kell számítaniuk a magyar autósoknak, a benzin és a gázolaj ára is tovább nő.

Hétfőtől a benzin ára 2 forinttal emelkedik, míg a gázolajért jelentősebb mértékű, 8 forintos áremelkedést kell fizetniük a fogyasztóknak a holtankoljak.hu adatai alapján. Az emelkedés eredményeképpen az üzemanyagok új átlagárai a következőképpen alakulnak:

  • A 95-ös benzin literenkénti ára 596 forintra nő,
  • A gázolaj literenkénti ára pedig 609 forintra emelkedik.

Ez az árváltozás tovább súlyosbíthatja a magyar autósok költségvetését, akik már így is jelentős kiadásokkal szembesülnek az üzemanyagok terén. A korábbi hetek csökkenő árai után már ezen a héten is drágult a tankolás, pénteken a benzin 4 forinttal, míg a gázolaj 5 forinttal lett drágább. A két hónapos csökkenő árszéria után, amely során a benzin és a dízel literenkénti ára is csaknem 60 forinttal csökkent, most ismét emelkedni kezdtek az árak. A január eleji szintre mérséklődött árak után ez az első olyan árváltozás, amit a vasárnapi választás után jelentettek be. Az áremelkedés hátterében álló okokról és a piaci trendekről azonban a rendelkezésre álló információk korlátozottak, így a pontos indokok egyelőre ismeretlenek. A kormány tavasszal jelezte, hogy visszatérhet valamiféle hatósági árszabályozás, ha a magyarországi üzemanyagárak nem simulnak be a régiós átlagba, de végül adtak két hetet az üzemanyag-piaci szereplőknek, hogy „önként” korrigáljanak.