Zelenszkij szülővárosát bombázták az oroszok: sokan meghaltak

Legalább nyolc ember meghalt és legalább 21 megsebesült a dél-ukrajnai Krivij Rih városát ért orosz támadásban, a BBC, az ukrán elnök és a belügyminiszter szerint. Volodimir Zelenszkij elnök szülővárosát többször bombázták az oroszok, szerdán egy lakóövezetet ért találat.

Az ukrán hatóságok jelentése alapján öt gyermek is a sérültek között van, a mentőszolgálatok, a rendőrség és az önkéntesek jelenleg is átfésülik a romokat további áldozatok után kutatva. Ihor Klimenko belügyminiszter tájékoztatása szerint két gyerek is megsérült, és további négy embert eltűntként tartanak számon. Az orosz erők rakétatámadása a város egyik lakóövezetét érte - tette hozzá a miniszter.

Az orosz védelmi minisztérium nem tett nyilvánosan kommentárt a támadásra. Zelenszkij elnök részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak és barátainak, hangsúlyozva, hogy „Az orosz terror minden nap és minden órában bizonyítja, hogy Ukrajnának - partnereivel együtt - meg kell erősítenie a légvédelmét. A modern légvédelmi rendszerek képesek maximális védelmet nyújtani az embereknek, városainknak és katonai állásainknak, és a lehető legnagyobb szükségünk van rájuk” – írta a Facebookon.

Krivij Rih Zelenszkij szülővárosa, az orosz erők 2022 februárja óta több csapást is mértek a településre. Az államfő közzétette az ukrán állami katasztrófavédelmi szolgálat által készített videofelvételt, amelyen rombadőlt házak, kigyulladt autók és mentést végzők láthatók, akik hordágyon hoznak ki a romok közül egy áldozatot.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolója szerint délután az ukrán légierő egy “gyors célpont” közeledését jelentette Krivij Rih felé. A helyi hatóságok nem sokkal utána arról adtak hírt, hogy légicsapás érte a várost, de részleteket nem közöltek.