Újraszámlálás a főpolgármester-választáson

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elrendelte az érvénytelen szavazatok újraszámlálását a budapesti főpolgármester-választáson. A döntést 12 igen szavazattal, 4 ellenében hozták meg. Az NVB szerint bizonyítékok vannak arra, hogy jelentős számú érvénytelennek nyilvánított szavazatot tévesen ítéltek érvénytelennek.

A Vitézy Dávid jelölt a Budapesti Választási Bizottság döntése ellen fellebbezett, állítása szerint 202 szavazókörben helytelenül minősítettek érvényes szavazatokat érvénytelennek. A Nemzeti Választási Iroda a következő napokban fogja újraszámlálni az érvénytelenített szavazatokat, a folyamatot a sajtó jelenlétében végzik el. Vitézy hangsúlyozta minden szavazat számításának fontosságát és türelmét fejezte ki az újraszámlálás eredményeivel kapcsolatban. Kijelentette, hogy elfogadja a választás végső kimenetelét, amint az jogilag megerősítést nyer.

A Nemzeti Választási Bizottság döntése, hogy újraszámolják a vasárnapi önkormányzati választásokon leadott érvénytelen szavazatokat, azután született meg, hogy egy, az LMP és a kormánypártok által támogatott jelölt fellebbezett. A budapesti érvénytelen szavazatok száma 76-szorosa volt annak a különbségnek, ami Karácsony Gergely és Vitézy Dávid jelöltek között volt. A Fidesz-KDNP párt támogatta Vitézyt, ami a szavazólapokon Szentkirályi Alexandra nevének kihúzását eredményezte. A 24,592 érvénytelen szavazat között voltak szándékosan érvénytelenül leadottak is, és Karácsony Gergely csupán 324 szavazattal nyert, így Vitézy támogatói úgy vélik, hogy ezeket a szavazatokat tévesen ítélték érvénytelennek, és érvényesként kellene számolniuk.

A Nemzeti Választási Iroda hat napot kapott a szavazatok újraszámlálására, ami késlelteti Budapest következő főpolgármesterének kinevezését. A szavazatok újraszámlálása pénteken reggel kezdődik és ugyanazon a napon fejeződik be, a bizottság tagjainak és különböző politikai pártok képviselőinek jelenlétében. Az érvénytelen szavazatok közé tartoznak azok, amelyek hivatalos pecsét nélkül, több szavazattal, mint megengedett, érvényes szavazat hiányában, vagy nem megfelelően jelöltek. A folyamat nyilvános lesz és a jogi előírásoknak megfelelően zajlik.

Vitézy Dávid csapata bizonyítékokat mutatott be az IV. és VII. kerületekben történt szabálytalanságokra, és új szavazást kért a másik jelöltet kedvezőtlenül érintő egyértelműtlen jelölések miatt. Az eredeti kérelem az új választásra a Budapesti Választási Bizottság által elutasításra került, azonban egy későbbi fellebbezés az újraszámlálásra 4:3 arányban megkapta a jóváhagyást. A bizottság szerint a bizonyítékok nem voltak meggyőzőek.

Karácsony Gergely, a jelenlegi főpolgármester, a közösségi felületeken reagált a történésekre, kritizálva Vitézyt, amiért bár az egész kampányát arra építette, hogy ő nem a Fidesz jelöltje, most mégis azoknak a szavazatában bízik, akik a szavazólapon áthúzott Szentkirályi Alexandrára és rá is szavaztak. Karácsony szerint ez volt a választók igazi félrevezetése, és a Választási Megfigyelő Szervezetek Európai Hálózata (ENEMO) missziója is ezt állapította meg. Azt is hozzátette, hogy a fideszes választási delegáltak, akik vasárnap még az aláírásukkal tanúsították, hogy a szavazatok érvénytelenek, most a fellebbezés alapjául szolgáló nyilatkozatokat adtak.

Vitézy Dávid a Facebook-bejegyzésében nem fogalmazott meg különösebb véleményt, csak a döntés meghozatalát állapította meg, hangsúlyozva, hogy a demokratikus választás alapja, hogy minden szavazatot meg kell számolni, és türelemmel fogják várni az újraszámlálás eredményét. Az NVB által végzett újraszámlálás során külön figyelmet fordítanak azokra a szavazólapokra, ahol egy visszalépett jelöltre és egy másik jelöltre is behúzta a választó az X-et, és ezeket érvényesnek kell tekinteni. Vitézy pontosan ezekben bízik, hogy megfordíthatják az eredményt.

Nagy Attila Tibor politikai elemző szerint elképzelhető, hogy valami félrecsúszhatott az érintett szavazatszámláló bizottságok munkájában, és ez okozhatott félreértést, jogértelmezési problémát a szavazókörökben Szentkirályi Alexandra visszalépése után. A szakértő hozzátette, hogy a választási eljárásról szóló törvényben nincsen dedikált jogcím az újraszámlálásra, és a törvény csak általánosságban szabályozza ennek körülményeit. Nagy Attila Tibor szerint a jogerős döntés akár július közepéig is várható, ha az ügy bírósági útra kerül, és az Alkotmánybíróságig vagy a Kúriáig is eljuthat.