A leggyengébb rivális jelentheti a legkeményebb kihívást válogatottunknak az Eb-n

1996 óta nem nyert mérkőzést a skót válogatott labdarúgó-Európa-bajnokságon, eddigi három szerepléséből pedig egyszer sem jutott tovább a csoportkörből. Steve Clarke szövetségi kapitány csapata papíron az A csoport – amelynek tagja a magyar válogatott is – leggyengébbje, de minden riválisa számára komoly kihívást jelenthet. Rutinos, a világ legkeményebb ligáiban edződő futballisták, köztük egy korábban többre hivatott tehetség – legsikeresebb Európa-bajnoki szereplésére készül Skócia.

Történelme negyedik kontinenstornáján lép pályára a skót labdarúgó-válogatott, amely ugyan papíron az A csoport leggyengébb csapata, de mindhárom riválisának – közte a magyarnak – okozhat kellemetlen, váratlan pillanatokat. Steve Clarke szövetségi kapitány 2019 óta irányítja a válogatottat, és regnálása második Európa-bajnokságára készül azok után, hogy 2021-ben a részben hazai rendezésű Eb-n a csoportkörben búcsúzott csapatával. Azóta viszont erősödött a skót válogatott, így lesajnálni semmiképpen nem szabad a torna előtt.

A FIFA világranglistáján 39. helyen álló skót válogatott finoman szólva sem számít rutinos Európa-bajnoki szereplőnek, a korábbiakban mindössze három alkalommal szerepelt a kontinenstornán. A skót válogatottat már akkor is, és még mindig Steve Clarke irányítja, aki csapatával most sem játszik teljesítménykényszer alatt – mivel különösebb elvárások nem nehezednek vállaikra –, de sokkal többre lehetnek hivatottak, mint voltak 2021-ben.

A skót válogatott remek teljesítményt nyújtott a tavaly ősszel véget ért selejtezősorozatban. Nyolc mérkőzése alatt egyetlen vereséget szenvedett – azt is a csoportfavorit Spanyolországtól –, és úgy végzett második helyen, hogy megelőzte Skóciát, Grúziát és Ciprust, így egyenes ágon kvalifikált a kontinenstornára. A mértékadó Transfermarkt szakportál szerint a skót keret piaci értéke több mint 200 millió euró – amellyel értékesebb, mint a magyar válogatott –, legmagasabban jegyzett játékosai pedig Andrew Robertson és Scott McTominay. Előbbi 30, utóbbi 32 millió eurót ér a portál adatai alapján.

Andrew Robertson és Scott McTominay a világ legerősebb bajnokságaként számon tartott Premier League-ben játszanak hosszú évek óta, a Liverpool és a Manchester United meghatározó játékosai, így kulcsfigurái a skót válogatottnak. A skót válogatott erőssége, hogy nem világsztárok, klasszisok alkotják ugyan a csapatot, de szinte kivétel nélkül az összes futballista szigetországi, magasan jegyzett bajnokságok egyikében futballozik.

A keretben összesen három olyan labdarúgót találni, aki Európa más pontján játszik. Scott McKenna a Köbenhavn védője, Lewis Morgan a New York Red Bulls szélsője, Kieran Tierney pedig a Real Sociedad labdarúgója, de utóbbi jelentős Premier League-tapasztalattal rendelkezik. Az Opta statisztikákkal foglalkozó szakportál szerint a skót válogatottnak van a legkevesebb esélye a csoportból való továbbjutásra, de a százalékos különbsége kevéssel marad el a magyaroktól.

Az előbb említett két sztárjátékoson, Robertson és McTominayen kívül több olyan jegyzett futballistája van a skótoknak, akik színvonalat képviselnek. A középpálya alappillére John McGinn, az Aston Villa játékosa, a támadósorból pedig még az a Ché Adams kiemelendő, aki a Southampton gólvágója. A keret tagja Billy Gilmour is, aki korábban a Chelsea reménysége volt, most pedig a Brighton kötelékében áll.

Steve Clarke pedig történelmet írna Skóciával. A 60 éves szakember neve immár összeforrt a nemzeti csapattal, 2019 óta irányítja hazája válogatottját, és 1996 után vezette ki újra kontinenstornára három évvel ezelőtt. Erre inkább Svájc vagy Magyarország ellen lesznek jobb esélyei – mintsem a rendező németek ellen.

A skót válogatott Eb-kerete

  • Kapusok: Zander Clark (Hearts), Angus Gunn (Norwich), Liam Kelly (Motherwell)
  • Védők: Liam Cooper (Leeds), Grant Hanley (Norwich), Jack Hendry (Al-Ettifaq), Ross McCrorie (Bristol City), Scott McKenna (Copenhagen), Ryan Porteous (Watford), Anthony Ralston (Celtic), Andrew Robertson (Liverpool), Greg Taylor (Celtic), Kieran Tierney (Real Sociedad)
  • Középpályások: Stuart Armstrong (Southampton), James Forrest (Celtic), Billy Gilmour (Brighton), Ryan Jack (Rangers), John McGinn (Aston Villa), Callum McGregor (Celtic), Kenny McLean (Norwich), Scott McTominay (Manchester United), Lewis Morgan (New York RB)
  • Támadók: Ché Adams (Southampton), Ryan Christie (Bournemouth), Tommy Conway (Bristol City), Lawrence Shankland (Hearts)

  • FIFA-világranglista: 39.

  • Eddigi Európa-bajnoki szereplés: három
  • Legjobb szereplés: csoportkör (1992, 1996, 2021)

Az A csoport programja az Eb-n

1. forduló

  • június 14., München: Németország–Skócia
  • június 15., Köln: Magyarország–Svájc

2. forduló

  • június 19., Köln: Skócia–Svájc
  • június 19., Stuttgart: Németország–Magyarország

3. forduló

  • június 23., Frankfurt: Svájc–Németország
  • június 23., Stuttgart: Skócia–Magyarország

(Borítókép: Getty Images)

Böngéssze az Index Európa-bajnoki mellékletét, ahol a cikkek mellett megtalálja a menetrendet, a csoportok állását, a játékoskereteket, a csapatleírásokat és a helyszíneket is! Tartsanak velünk egy hónapon át, hiszen helyszíni tudósítóink rendszeresen exkluzív tartalmakkal jelentkeznek Németországból!