2024-es Európa-bajnokság: Új rekordok születhetnek

Hamarosan kezdetét veszi a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság, amelyen több játékos is történelmet írhat. A torna legjei között szerepelhet a legfiatalabb és a legidősebb játékos, valamint a legfiatalabb edző is.

Az idei Európa-bajnokságon a spanyol válogatott Lamine Yamalja lehet a legfiatalabb játékos, aki 16 éves és 337 napos korában léphet pályára. Ha Yamal szerepet kap a tornán, akkor Kacper Kozlowski jelenlegi rekordját döntheti meg, aki 17 éves és 246 napos volt, amikor pályára lépett az előző Eb-n.

Yamal nemcsak a legfiatalabb játékos lehet, hanem a legfiatalabb gólszerző címéért is harcba szállhat. Eddig hét mérkőzésen kétszer talált be a spanyol válogatott színeiben. Ha az Eb-n is eredményes lesz, akkor Johan Vonlanthen rekordját veheti át, aki 18 évesen és 141 naposan szerzett gólt a 2004-es tornán.

A legidősebb játékos rekordja jelenleg Király Gábor nevéhez fűződik, aki 40 évesen és 86 naposan védte a magyar válogatott kapuját a 2016-os Eb-n. A mezőnyjátékosok között Lothar Matthaus tartja a rekordot, ő 39 éves és 91 napos volt az utolsó Eb-szereplésekor. Idén Pepe fenyegeti ezt a rekordot, aki 41 éves és 109 napos lesz a torna kezdetén.

Az Európa-bajnokságok történetének legidősebb gólszerzője jelenleg Ivica Vastic, aki 38 évesen és 257 naposan volt eredményes. Cristiano Ronaldo azonban ezt a rekordot is megdöntheti, hiszen a torna kezdetén már 39 éves és 130 napos lesz. Ronaldo több rekordot is birtokol, többek között ő játszott a legtöbb Eb-n, a legtöbb mérkőzésen lépett pályára, és ő szerezte a legtöbb gólt az Eb-k történetében.

A legfiatalabb edző címért is versenyben van egy személy, Julian Nagelsmann, aki 36 évesen és 327 naposan vezetheti a német válogatottat a Skócia elleni nyitómérkőzésen. Ezzel megdöntheti Srecko Katanec rekordját, aki 36 éves és 333 napos volt, amikor Szlovénia első Eb-csoportmeccsén irányította a csapatát.