Orosz hadihajók érkeztek Kuba partjaihoz

Négy orosz hadihajó, köztük egy nukleáris meghajtású tengeralattjáró és egy fregatt érkezett Kubába, az erődemonstráció jegyében. A hajók a Havanna-öbölben horgonyoztak le, mindössze 160 kilométerre Floridától.

Az orosz védelmi minisztérium szerint a Gorskov admirális fregatt és a Kazany atom-tengeralattjáró fejlett fegyvereket, többek között hiperszonikus rakétákat szállít, amelyeket korábban az Atlanti-óceánon tartott rakétagyakorlat során is használtak. Az orosz védelmi minisztérium keddi közlése szerint a hadihajó és az atom-tengeralattjáró rakétateszteket hajtott végre az Atlanti-óceánon útban Kuba felé.

A kubai külügyminisztérium álláspontja szerint azonban egyik hajón sem található nukleáris fegyver, és az ötnapos látogatás nem jelent veszélyt a térségre. Az orosz védelmi minisztérium is megerősítette, hogy a látogatás nem hivatalos jellegű, lehetőséget biztosítva a legénységnek a pihenésre és a helyi látnivalók megismerésére. A kubai diplomáciai tárca szerint az orosz hajók érkezése összhangban áll a kétoldalú baráti kapcsolatokkal, valamint a nemzetközi szabályok szigorú betartásával.

Oroszország korábban is gyakran küldött hadihajókat Kubába, mivel a két ország régóta szövetségesek. Azonban a látogatás és a gyakorlat időzítése különösen figyelemre méltó, tekintettel az Ukrajna 2022-es inváziója óta fokozódó nemzetközi feszültségekre, amelyek miatt egyesek Moszkva kardcsörtetésének tekintik ezt a hadműveletet. William Leogrande, a washingtoni American University professzora szerint a látogatás több, mint a „megszokott gyakorlat”, és arra akarja figyelmeztetni Bident, hogy Moszkva is képes kihívó lenni Washingtonnal szemben az ő befolyási övezetében.

A kubai hadsereg 21 ágyúlövéssel üdvözölte a rajt, ezenkívül halászok és bámészkodók kisebb csoportja nézte a hajókat a Malecón tengerparti sétányon, amint elhaladtak a 400 éves Morro-erőd előtt, a kikötő bejáratánál.

Jake Sullivan fehér házi nemzetbiztonsági tanácsadó újságíróknak azt mondta: rutinjellegű gyakorlatról van szó. „Volt már ilyen, lesz még ilyen, nem látok mögötte semmilyen különösebb szándékot” – mondta. Nincs bizonyíték arra, hogy Oroszország rakétákat telepítene Kubába, mindenesetre Washington éberen figyel – tette hozzá.

A vizit Kuba évtizedek óta legsúlyosabb gazdasági válságának idejére esik, amikor is hiány van az élelmiszerektől kezdve a gyógyszereken át az üzemanyagig szinte mindenből, és ez egyre nagyobb társadalmi elégedetlenséget szül. Oroszország márciusban 90 ezer tonna kőolajat szállított a karibi szigetországba, illetve további segítséget is kilátásba helyezett, beleértve a cukortermeléssel, az infrastruktúrafejlesztéssel, a turizmussal és a megújuló erőforrásokkal kapcsolatos projekteket is.

(Nyitókép: Yander Zamora / ANADOLU / Anadolu via AFP)