Németországban minden 18 éves levelet kap a katonai szolgálatról

Németországban a védelmi miniszter, Boris Pistorius bejelentette, hogy a fiatalokat ösztönöznék a hadsereghez való csatlakozásra egy új jogszabálytervezet révén, amely nem a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetéséről szól.

A jogszabálytervezet értelmében a Bundeswehr levelet küldene az ország minden 18 éves fiataljának, megkérdezve őket, hogy akarnak-e és képesek-e szolgálni a hadseregben. A férfiaknak kötelező válaszolniuk, míg a nők számára ez választható lenne. Pozitív válasz esetén a jelentkezők hat hónaptól 23 hónapig szolgálhatnának a fegyveres erők kötelékében, az orvosi vizsgálatot követően . Pistorius szerint az új modell segítségével évente mintegy 5000 fiatalt remélnek toborozni, és a hadsereg létszámát összesen 460 ezer főre szeretnék növelni, beleértve 200 ezer tartalékost is. A miniszter hangsúlyozta, hogy a cél a fiatalok hadsereg iránti érdeklődésének felkeltése, miközben Oroszország háborúja Ukrajna ellen fenyegetést jelent a nemzetközi rend számára. Németországban 2011 óta nincs kötelező katonai vagy polgári szolgálat.

Európában másutt, különösen Franciaországban és Németországban, a politikai változások hatással lehetnek az orosz-ukrán háborúra. Emmanuel Macron pártjának veresége az EP-választáson és a törvényhozás feloszlatása előrehozott választásokat eredményezett. Macron a helyzet stabilizálását reméli ezzel a lépéssel. A biztonságpolitikai szakértő, Tarjányi Péter szerint, ha a szélsőjobboldal győz a nemzeti választáson, az fájdalmas lehet Kijev számára, míg Moszkvában örömtüzeket gyújtanának. Németországban a szélsőjobboldali Alternatíva Németországért (AfD) előretörése szintén aggodalomra adhat okot az ukránok számára, tekintettel arra, hogy Németország jelentős támogatást nyújtott Ukrajnának a fegyverszállítások és pénzügyi segítség terén.