Kőbányai szavazólap incidens: két jelölt neve is áthúzva

Egy kőbányai szavazólapról két jelölt, Szentkirályi Alexandra és Karácsony Gergely neve is ki volt húzva, amit egy olvasó fényképezett le és küldött be. A helyi választási iroda vezetője, Szabó Krisztián a Telexnek nyilatkozva elmondta, hogy a 25. számú szavazókör szavazatszámláló bizottsága (SZSZB) nem észlelte a problémát, de a Telex megkeresése után tájékoztatást kért az SZSZB elnökétől és a jegyzőkönyv-vezetőjétől.

A választópolgár a szavazófülkéből visszatérve adta vissza a hibás szavazólapot, amelyen a jelölésről lemondott Szentkirályi Alexandrán kívül egy másik jelölt, Karácsony Gergely neve is áthúzásra került. Az utolsó pillanatban Vitézy Dávid javára visszalépett Szentkirályi és Karácsony nevét vastagon, fekete filccel satírozták át. Az SZSZB elnöke és a tagjai a szavazólapok átadásakor és lebélyegzésekor nem vettek észre semmilyen hibát, és a választópolgárnak a kötegek legfelső szavazólapját adták át, amelyen nem láttak kettős áthúzást.

A bizottság a hibás szavazólapot észlelve úgy döntött, hogy rontott szavazólapként kezeli, és egy új, hibátlan szavazólapot adott át a választópolgárnak. A szavazókörben és más kőbányai szavazókörökben sem találtak további hibás szavazólapokat.

A helyi választási iroda vezetője szerint utólag már nem állapítható meg, hogy hogyan keletkezett a kettős áthúzás, így a választási irodának nincs lehetősége további intézkedésekre. A vasárnapi önkormányzati választáson nagyon szoros eredmény született a fővárosban, Karácsony Gergely csak 324 szavazattal kapott többet Vitézy Dávidnál. Az LMP főpolgármester-jelöltje, Vitézy Dávid bejelentette, hogy újraszámlálást kezdeményez az egész város összes kerületének összes szavazókörében, szerinte ugyanis több problémát is okozott az, hogy Szentkirályi Alexandra visszalépése után már nem tudták újranyomtatni a szavazólapokat. Szerda délután Vitézy Dávid fellebbezett a főpolgármester-választás eredménye ellen.

Karácsony Gergely reagált Vitézy Dávid fellebbezésére, hangsúlyozva, hogy a Fővárosi Választási Iroda még a szavazatszámlálás megkezdése előtt felhívta a helyi választási irodák figyelmét arra, hogy ha valaki a szavazólapon a visszalépett Szentkirályi Alexandra és Vitézy Dávid neve mellé is tesz ikszet, azt a szavazatot érvényes Vitézy szavazatként kell értelmezni. Karácsony szerint nincs tudomásuk arról, hogy a Fidesz jelöltje mivel támasztja alá az állításait, de azt egyébként is a választási szerveknek kell megítélnie, hogy ezek megalapozzák-e azt a jogszabályokban meghatározott alapos gyanút, ami alapján a szavazatok újraszámlálását el lehet rendelni.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) úgy döntött, hogy újraszámolják az érvénytelen szavazólapokat, amiket a vasárnapi önkormányzati választás során adtak le. A választás során 76-szor annyi érvénytelen szavazat volt Budapesten, mint a Karácsony és Vitézy közötti különbség, ami alapján az LMP és a kormánypártok által támogatott jelölt fellebbezett. Vitézy szerint nem volt egységes fővárosi eljárásrend Szentkirályi Alexandra választólapról való lehúzására, és sok érvényes szavazatot érvénytelennek számoltak, mivel az NVI kézikönyve nem volt egyértelmű abban, hogy ha valaki Szentkirályi Alexandra ÉS bármelyik másik jelölt neve mellé x-et húz, akkor az a versenyben lévő jelöltre leadott szavazatnak számít. Az NVB döntése értelmében tehát az érvénytelen szavazatok újraszámlálása megtörténik.

Karácsony Gergely a Facebookon reagált az NVB döntésére, kijelentve, hogy Vitézy Dávid abban bízik, hogy a fideszes választási delegáltak olyan szavazatokat adnak neki, amikről vasárnap még azt állították, hogy érvénytelenek. A jelenlegi főpolgármester szerint a kép tisztulásával kapcsolatban Vitézy a Fidesz jelöltjeként azon szavazatokban bízik, amelyeket korábban érvénytelennek nyilvánítottak. Vitézy Dávid a Facebookon reagált, hangsúlyozva, hogy az újraszámlálás tisztázza majd, hány érvényes szavazatot könyveltek el érvénytelenként, és hogy a demokratikus választások alapja, hogy minden szavazatot megszámoljanak. Hozzátette, hogy türelemmel várja az eredményt, amit el fog fogadni, és hogy az urnák felnyitása a sajtó nyilvánossága előtt történik majd.

A választások után kialakult feszültség tovább fokozódott, amikor kiszivárgott egy hangfelvétel, amelyen állítólag Karácsony Gergely azt mondta, hogy „lapáttal fogják agyonverni″ Vitézy Dávid főpolgármester-jelöltet. Karácsony szerint folyamatosan lehallgatják őt, és a felvétel kiszivárgása után Vitézy is reagált, a kampány alatt érzett feszültségekre utalva. A választási eredményeket illetően a hétfő hajnali szoros küzdelemben Karácsony Gergely győzött Budapesten, 371 467 szavazattal (47,53 százalék), míg Vitézy Dávidra 371 143-an (47,49 százalék) voksoltak, és nagyjából 24 ezer érvénytelen szavazatot találtak. Vitézy Dávid bejelentette, hogy csütörtökig beadják a fellebbezést, és újraszámlálást kérnek.