Dankó Pista-emléknap: Budapest a cigányzene jegyében

Finom falatok és hagyományőrző dallamok teszik felejthetetlenné a június 15-i Dankó Pista-emléknapot, amikor is Budapest számos pontján a kávéházi cigányzene több száz éves hagyományát ünneplik.

A rendezvény során az ország különböző részeiből érkező zenekarok elevenítik fel a múltat a főváros éttermeiben, kávéházaiban és báraiban, ahol a vendéglátást hajdanán muzsikaszó kísérte. A kellemes zene és a finom ételek kombinációja ígérkezik, hiszen a vendéglátóhelyeken jól ismert nóták, régi slágerek, híres filmzenék, valamint opera és operettrészletek csendülnek majd fel.

Az emléknap nem csupán a szórakoztatásról szól, hanem fontos célja a kávéházi és éttermi cigányzene hagyományainak ápolása és a műfaj kulturális, valamint turisztikai jelentőségének kiemelése. Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója szerint a kávéházi cigányzene nemcsak a hazai gasztronómiai élményt gazdagítja, hanem Magyarország nemzetközi hírnevét is öregbíti művészi színvonalával. Emellett kiemelte, hogy a műfaj megőrzése és népszerűsítése nem csak turisztikai, hanem kulturális kötelesség is.