Amerikai-kínai kapcsolatok: Új fejezet kezdődhet?

Az Egyesült Államok külügyminiszter-helyettese, Kurt Campbell szerint Kína a gazdasági stabilitásra törekszik és javítani kívánja a kapcsolatokat Amerikával, miközben a katonai terjeszkedés terén még nem jelent komoly fenyegetést az amerikai dominanciára.

Kurt Campbell, az Egyesült Államok külügyminiszter-helyettese szerint Kína jelenleg a gazdaságára összpontosít, és stabilizálni kívánja a két ország közti kapcsolatokat. Campbell szerdán a washingtoni Stimson Center agytrösztnek nyilatkozva hangsúlyozta, hogy Kína eltökélt szándéka, hogy javítsa az USA-val való kapcsolatát.

A külügyminiszter-helyettes elmondta, hogy Kína számára fontos, hogy megnyugtassa a befektetőket a gazdaság működtetésére vonatkozó terveivel kapcsolatban. Emellett kiemelte, hogy Peking nem kíván súrlódásokat Amerikával, amelyek kiszámíthatatlan és veszélyes következményekkel járhatnak.

Campbell hozzátette, hogy bár reményei szerint "bizonyos dolgokban" képes lesz megállapodni Peking és Washington, még mindig vannak olyan területek, amelyek súrlódásokat okoznak. Ilyenek például az orosz gazdaság támogatása Kína részéről és a Fülöp-szigetekkel való konfliktushelyzet.

Az amerikai védelmi minisztérium 2021-ben arra a megállapításra jutott, hogy az afrikai Dzsibutiban létesített kínai támaszpont mólója a kalózkodás elleni küzdelemhez szükséges járműveknél jóval nagyobb hadihajók fogadására is képes, ami a kínai tengeri hatalom kiterjesztésére utalhat. A RAND amerikai agytröszt jelentése szerint azonban Peking előtt még hosszú út áll, ameddig ténylegesen akkora erőt lesz képes felmutatni, amely veszélyt jelent az amerikai dominanciára. A jelentés három fő hiányosságot emel ki: a kínai parancsnoki struktúra darabosságát és koordinálatlanságát, Peking nehezen alkalmazkodik a tengerentúli bázisépítési szükségletekhez, és Kínának egyelőre még nincsenek olyan mély kapcsolatai az esetleges fogadó országokkal, mint amilyet Washington képes volt kiépíteni.

A RAND jelentése figyelmeztet, hogy az amerikai döntéshozóknak nem szabad elkényelmesedniük, mivel a jelenlegi egy átmeneti állapot, és Tajvan elfoglalása nyithatja meg az utat Kína globális céljainak eléréséhez. Ha ezt Peking meg tudná lépni, az azonnal jóval nagyobb jelentőséget adna a tengerentúli katonai támaszpontoknak is.