A Henkel bezárja körösladányi gyárát

A Henkel német vegyipari vállalat bejelentette, hogy 2024 végére bezárja a Békés megyei Körösladányban található gyárát, ahol eddig folyékony mosószereket gyártottak. A vállalat a jövőben a környei üzemre fog koncentrálni, ahol multitechnológiás ragasztókat állítanak elő.

A cég közleményében hangsúlyozza, hogy tisztában vannak a bezárás munkavállalókra és a helyi közösségre gyakorolt hatásaival, és ígéretet tettek arra, hogy támogatni fogják az érintetteket ebben az átmeneti időszakban. A Henkel a következő hetekben együttműködik majd a munkavállalók képviselőivel és a hatóságokkal az átmenet megkönnyítése érdekében.

A Körösladányban gyártott folyékony mosószerek termelése a következő hónapokban leáll, a gyár végleges bezárását pedig 2024 végére tervezi a cég. Az indoklás szerint a döntés meghozatala a fogyasztói igények változása és a termékkategóriákban tapasztalható túltermelés miatt vált szükségessé, amely Henkel portfóliójában is változásokat eredményezett, és egyúttal termelési tevékenysége kiigazítását is szükségessé tette.

A Henkel Magyarország Operations Kft. jelenleg 586 alkalmazottat foglalkoztat, és az érintett, közel 500 munkavállalónak átképzések, munkaerő-közvetítés, illetve a különböző munkaerő-piaci programokba való bevonás formájában tudnak segítséget biztosítani. A Nemzetgazdasági Minisztérium is reagált a gyárbezárás hírére, jelezve, hogy segítik a dolgozók elhelyezkedését, és a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat aktív kapcsolatot tart a vállalattal, illetve a Békés Vármegyei Kormányhivatallal a dolgozók mielőbbi elhelyezkedésének elősegítése érdekében.

A Henkel Consumer Brands üzletág piaci jelenlétét nem érinti ez a konszolidáció, mivel a Körösladányban gyártott termékeket alapvetően nem Magyarországon értékesítik, hanem más európai országokba szállítják. A vállalat célja, hogy a lehető legnagyobb mértékben támogassa az érintett munkavállalókat a nehéz átmeneti időszakban. A foglalkoztatási szolgálat május végi adatai szerint Békés vármegyében közel 1200, a szomszédos vármegyékben pedig további több mint 16 ezer betöltetlen álláshely van, ami hozzájárulhat a cég munkavállalóinak gyors elhelyezkedéséhez.

Helyi információk szerint a döntésben szerepet játszott az Orbán-kormány általi magas közületi energiaárak is, ami homokszemet jelentett az ország újraiparosításának gépezetében.