Japánban rekordszámú húsevőbaktérium-fertőzést regisztráltak

Japánban idén már 997 húsevőbaktérium-fertőzést jegyeztek fel, ami meghaladja a tavalyi egész éves rekordot. A fertőzések száma különösen a Kantó régióban, Tokióban nőtt jelentősen.

Az év első felében a japán hatóságok már több húsevőbaktérium-fertőzést regisztráltak, mint amennyit a tavalyi év során összesen. Az MTI és a japán járványügyi intézet szerint a 2022-es 941-es rekordot már meghaladták, jelenleg 997 esetről tudni.

A megbetegedéseket a Streptococcus pyogenes baktérium, vagy a Streptococcus nemzetség egy másik faja okozza, amelynek egyre több könnyebben és gyorsabban terjedő változatát észlelik, különösen a Tokiót is magában foglaló Kantó régióban. Tokió prefektúrában eddig 145 fertőzöttet regisztráltak.

A húsevő baktérium az esetek túlnyomó többségében valamilyen Streptococcus törzs, ami különösen veszélyes, mert a fertőzött szervezetben órák alatt képes elpusztítani a kötőszövetet, a lágyrészeket és a zsírszövetet.

Kikucsi Ken, a tokiói orvostudományi egyetem professzora szerint a baktérium gyakran egy lábon lévő kisebb sérülésen keresztül jut be a szervezetbe, és idősebb betegeknél akár 48 órán belül halált is okozhat.