Magyar cégek számának jelentős csökkenése 2024-ben

2024 első öt hónapjában jelentős mértékben csökkent a Magyarországon működő vállalkozások száma, ami az elmúlt hét év második legnagyobb visszaesését jelenti az Opten adatai szerint.

Az új felszámolási eljárások száma éves szinten 15,2%-kal csökkent, összesen 7 255 eljárást indítottak, de a vállalkozások számának növekedése nem pörgött fel. A 2023-as év volt a legrosszabb a cégek felszámolása szempontjából, a befejezett eljárások száma több mint kétszerese volt az előző év azonos időszakának, ami a vállalkozói környezet nehézségeire utal.

Az építőipar, a kiskereskedelem és a vendéglátás területén különösen aggasztó a helyzet, ahol 2024 első öt hónapjában körülbelül egyharmaddal több cég zárt be, mint az előző év azonos időszakában. Májusban önmagában 3 380 cég szűnt meg, ami 12,4%-os növekedést jelent az előző évhez képest.

Az újonnan alapított cégek száma májusban 10,4%-kal, 2,225-re emelkedett, azonban az év első öt hónapjában az éves szinten mért adat 3,4%-os csökkenést mutatott, csak 10 188 vállalkozást alapítottak. Ez az instabil üzleti környezetre utal.

Májusban az összes működő cég számának csökkenése különösen szembetűnő volt, nettó 1 152 cég szűnt meg, ami hozzájárult az öt hónapos összesített 5 854 cégcsökkenési számhoz, ami a második legrosszabb adat a január-májusi időszakra 2018 óta. 2024 májusának végére 19 718-al kevesebb cég működött, mint 2018 januárjában, ami 3,7%-os visszaesést jelent, és közelít a 2020 júniusában elért történelmi mélyponthoz. A trend alapján hamarosan egy új negatív rekord lehet a cégszámban.

Az ágazati adatok szerint az építőipar, a feldolgozóipar és a kiskereskedelem havi szinten növekedést mutatott az új felszámolások terén (2,3%, 3,9% és 4,4% megfelelően), míg a turizmus és vendéglátás ágazatban éles, 15,3%-os visszaesés volt tapasztalható a most induló eljárások esetében.

Éves szinten minden ágazat jelentős visszaesést mutat, de különösen az építőiparban és a kiskereskedelemben, ahol a májusi cégmegszűnések száma 45%-kal nőtt az előző évhez képest. Összességében a magyarországi vállalkozói környezet 2024 első öt hónapjában kihívásokkal teli volt, a működő cégek számának jelentős csökkenésével és magas felszámolási arányokkal. A Covid-19 világjárvány elhúzódó hatásai és a gazdasági bizonytalanságok továbbra is különböző mértékben érintik az egyes ágazatokat, különösen az építőipar és a kereskedelem esetében.