Akkumulátorhulladék: Kihívások Magyarországon

A magyar kormány akkumulátorgyártásra irányuló törekvései következtében jelentős mennyiségű veszélyes hulladék keletkezik, amelynek megfelelő kezelése Magyarországon jelenleg nem megoldott. Az Európai Unió előírásai szerint a selejtes és használt akkumulátorokat össze kell gyűjteni és újra kell hasznosítani, azonban hazánkban ez nem valósul meg. A feldolgozó üzemek és raktárak nem képesek kezelni a gyárakból kikerülő növekvő mennyiségű hulladékot.

A SungEel Kft. bátonyterenyei és szigetszentmiklósi újrahasznosító üzemeiben a darálógépek túlterheltsége miatt több baleset is történt, többek között tüzek és robbanások, amelyek halálos áldozatokat is követeltek. Emellett előfordult, hogy a hatósági ellenőrök a szabálytalanul tárolt hulladék miatt rosszul lettek, ami végül a két üzem működésének felfüggesztéséhez vezetett.

A selejtes akkumulátorok és hulladékok tárolása is problémát jelent, mivel a folyamatosan termelődő mennyiség nem fér el a legális lerakóhelyeken, holott ezek létesítéséhez általában nem szükséges környezetvédelmi engedély.

Az Átlátszó oknyomozása során kiderült, hogy az akkumulátorcellákat tartalmazó, oldószertől bűzlő hordókat és dobozokat gyakran illegális tárolóhelyeken helyezik el, mint például Ikladon, Abasáron vagy Sárbogárdon.

Ezenfelül előfordul, hogy a tűzveszélyes akkumulátorokat egyszerűen a szabad ég alá helyezik, mint ahogy az Éltex Kft. hulladéktelepein, Salgótarjánban vagy Mocsán történt, ahol a nehézfémtartalmú hulladék kódját is meghamisították.

A raktárakat és feldolgozókat üzemeltető cégek a vétségeikért csupán néhány millió forintos bírságot kapnak, miközben a lakosság környezetébe ellenőrizetlen mennyiségű mérgező anyag kerül. Úgy tűnik, a lakosok érdeke és védelme nem prioritás a magyar kormány akkumulátoripari terveiben.

Bodnár Zsuzsa