A magyarok körében ismét divatba jöttek a luxusnyaralások

A koronavírus-járvány után újra nő az érdeklődés a magasabb árkategóriás utazások iránt, különösen a hajós utak felé. A mediterrán térség, Alaszka és távoli desztinációk, mint Thaiföld vagy Kuba, különösen népszerűek a magyar utazók körében.

A hajós utazások terén a korábbi évekhez hasonlóan ismét nagy az érdeklődés, különösen a luxusutak iránt. A mediterrán térség most a legkeresettebb, de a karibi-térség, a norvég-fjordok, Izland és Alaszka is népszerű célpontok. A hajóutak ára 1,5-2 millió forint között mozog fejenként, de a nagyobb kabinok iránti igény esetén ez az összeg magasabb is lehet.

A távoli desztinációk, mint például a Maldív-szigetek, Bali, vagy Kuba is folyamatosan vonzzák az utazókat. Kubában például 35 ötcsillagos szálloda épült, és a hajóutak költsége 1-1,5 millió forint körül alakul személyenként, a repülőjegy ára pedig meghaladja az 500 ezer forintot. Az Egyesült Államokból induló hajóutak azonban jelentősen olcsóbbak lehetnek.

A luxusutazások terén nincsenek határok, a "szuperluxus" kategória expedíciós hajóutakat kínál, kisebb, 100-600 fős hajókkal, 6 csillagos ellátással. Az utasok számára akár saját pincér vagy komornyik-szolgáltatás is biztosított lehet. Egy antarktiszi hajóút költsége például minimum 5 millió forint kétfős utazás esetén, de különleges szolgáltatások igénybevétele esetén az ár akár a 10 millió forintot is elérheti.

Idén már új desztinációk is elérhetőek, mint például Madagaszkár, de a Seychelles-szigetek, Marokkó és Dél-Afrika is népszerű célpontok maradtak. Egy kéthetes Japán körutazás ára két főre 3 millió 400 ezer forint körül alakul.

Szeszler Szilvia, utazási szakember szerint a Karibi-térség hajóútjai költségei tervezhetőek, de a helyi körülmények miatt a szolgáltatások minősége változó lehet. Hargitai Éva, a Tensi Holiday értékesítési vezetője hozzátette, hogy Kubában a külföldi termékekhez nehéz hozzájutni, és a helyi dolgozók nem mindig tűnnek motiváltnak.