Shein gyerektermékeiben találtak veszélyes mérgező anyagokat

A Shein kínai e-kereskedelmi platform gyerektermékeiben végzett vizsgálat során rendkívül magas mérgező anyagok mennyiségét mutatták ki, egyes esetekben a megengedett koncentráció 428-szorosát is elérve - számolt be róla a Korea Times és az RTL.

Dél-Koreában növekvő aggodalmak övezik a kínai online kiskereskedelmi óriások, mint a Shein termékeinek minőségét és biztonságát. A szöuli önkormányzat által megrendelt legutóbbi ellenőrzés során nyolc bőrből készült gyerektermék közül hétben találtak veszélyes mennyiségű mérgező anyagot. Különösen aggasztó, hogy a vizsgált négy bőrtáska közül háromban a ftalát lágyítószerek szintje messze meghaladta az elfogadható határértéket, egy esetben akár 153-szorosan is.

A probléma nem korlátozódik csupán a táskákra; két pár gyermekcipő közül az egyiknél magas formaldehid-, a másiknál pedig a megengedett határérték 428-szorosát meghaladó ftalát lágyítószer-szintet tártak fel. Egy bőröv esetében is jelentős ólomtartalmat azonosítottak.

Ezek az eredmények egy április elején indult, több kínai e-kereskedelmi óriást érintő vizsgálatsorozat részei, amelyek között megtalálható az AliExpress és a Temu is. Az eddig átvizsgált 93 termék közel fele, pontosabban 43 százaléka tartalmazott valamilyen formában mérgező anyagot.

A ftalát lágyítószerek használata különösen aggasztó, mivel ezek az vegyi anyagok káros hatással lehetnek az endokrin rendszerre és befolyásolhatják az emberek reproduktív funkcióit. A Nemzeti Népegészségügy Központ szerint több olyan ftalát is ismert, amely megzavarhatja a hormonrendszer összetett élettani működéseit, különösen magzati, kisdedkori és fiatalkori fejlődés idején. Emellett befolyásolhatják a nemi fejlődést és működéseket, valamint az idegrendszer működésére is káros hatással lehetnek, sőt elhízást is okozhatnak.

A textil- és divatipar környezetszennyezése hatalmas, és ebbe a vegyszerfelhasználás is beletartozik: a vegyi anyagok – például festékek – nemcsak a gyártás során rongálják a dolgozók szervezetét, de a késztermékekben, vagyis a ruhákban a növényekre, az állatokra és végső soron az emberre is károsak.

A festés során rengeteg kemikália jut be az anyagokba, sokszor a nagy márkák is olyan Európán kívüli helyen festetnek, ahonnan az EU-s szabályozások már alig látszanak – például Törökországban. Korábbi kutatások, mint például a Greenpeace által néhány évvel ezelőtt végzett vizsgálat, rávilágítottak, hogy a vezető divatcégek termékeiben festésből származó rákkeltő anyagokat és más, potenciálisan veszélyes vegyszereket találtak.

Ökölszabály a festett ruháknál, hogy minél mélyebb, erősebb egy szín, a gyártás során annál hosszabb fürdőt vett a vegyi anyagokban; a legnehezebb technológiák közé tartozik a fekete, a piros és a királykék festése, ezek áznak legtovább. A fast fashion divat kapcsán ismert problémák, mint például a gyakori kollekcióváltás és az olcsó munkaerő használata, tovább súlyosbítják a helyzetet.