Mátraverebélyen a legidősebb polgármesterjelölt indulhat

Mátraverebélyen, a Nógrád megyei kis faluban, ahol egy gyorsforgalmi út kettévágja a települést, egy 89 éves asszony, Bakonyi Józsefné is ringbe száll a polgármesteri címért. A helyiek között megoszlanak a vélemények a jelöltekkel kapcsolatban, és a falu jövője is kérdéses.

A faluban heten pályáznak a polgármesteri posztra, mindannyian hivatalosan független jelöltek. A jelenlegi faluvezető, Nagy Attila is újrázna, de a versenyben van a korábban már polgármesterként is tevékenykedő, és később országos politikába is betekintő Seres Mária is, akit 117 millió forint eltulajdonításával vádolnak.

A helyiek között nincs egyetértés a jelöltekkel kapcsolatban. Van, aki a jelenlegi polgármestert, Nagy Attilát támogatja, mások Seres Máriát részesítik előnyben, de akadnak, akik szerint Bakonyi Józsefné lenne a legjobb választás.

Bakonyi Józsefné, aki Pásztón született, de Mátraverebélyen él 1953 óta, könyvelőként, könyvvizsgálóként és igazságügyi szakértőként is dolgozott gazdasági jellegű pereknél. Most, 89 évesen, az ország legidősebb polgármesterjelöltje, és bár korábban már volt polgármester a faluban, újra megméretteti magát. Programjában szerepel egy rendőr és egy pap biztosítása a falunak, valamint egy gyógyszertár és egy cukrászda létrehozása. Emellett szeretne szép, rendezett udvarokat és veteményeseket, hogy Mátraverebély vonzó célponttá váljon.

Bakonyiné korábban többször is indult már a választásokon, de nem sikerült megnyernie a polgármesteri címet. 1998-ban a Munkáspárttal indult, de a pártba nem lépett be. 2002-ben függetlenként indult, de alulmaradt az MSZP-s Nagy Attilával szemben. 2006-ban és 2014-ben is próbálkozott, de nem járt sikerrel. 2010-ben nem indult, helyette a fia került be a testületbe. 2019-ben már nem indult, de 2024-ben ismét polgármester- és képviselőjelöltként indul.

A falu jelenlegi polgármestere, Nagy Attila nem kívánt nyilatkozni Bakonyiné indulásáról, amikor megkerestük a hivatalában.