Lackfi János és a szívinfarktus

A költő, Lackfi János megosztotta a közönséggel szívinfarktusának megrázó történetét, amely tavaly december 24-én érte. Az esemény során úgy érezte, hogy eljött az ideje búcsút inteni a szeretteinek.

Lackfi János a Nők Lapjának adott interjúban elevenítette fel a szívinfarktus pillanatait, amikor is hirtelen rosszul lett, és úgy érezte, hogy vége szakad az életének. A költő elmondása szerint az ünneplésre való készülődés közben furcsa izomlázat érzett, majd egyre erősödő mellkasi nyomást és karfájdalmat tapasztalt, ami végül az ágyra döntötte. Ebben a pillanatban volt biztos benne, hogy szívinfarktust kapott.

A családja is otthon volt ebben a végzetes pillanatban, felesége és kislánya azonnal a segítségére siettek. Lackfi elmesélte, hogy kislánya, Julcsi, aki látta, hogy édesapja nagyon rosszul van, először el akart szaladni, de ő kérte, hogy maradjon mellette. A költő szerint ezzel nagy terhet rótt a gyermekére, hiszen gyakorlatilag azt kellett látnia, hogy az apja haldoklik.

Azóta Lackfi tudatosan kevesebb munkát vállal, hogy megelőzze a hasonló események ismétlődését. Elmondása szerint az átmenet a nem szívbarát életmódból a szívbarát életbe nem ment zökkenőmentesen, de mostanra már csak annyi programot tart a naptárában, amit kényelmesen és barátságosan meg tud oldani.

A költő az interjúban arról is beszélt, hogy korábban túl sokat akart egyszerre, mindenhol jelen akart lenni, és mindenre elsőként akart odaérni, ami vélhetően hozzájárult az infarktus kialakulásához. Ezenkívül a költő a szívinfarktus során búcsút intett, és mindent odatett a Jóisten lába elé, bocsánatot kérve minden rosszért, és kérte a Jóistent, hogy még maradhasson.

Lackfi János megosztott egy meglepő esetet is, amikor valaki aláírást kért tőle, mondván, hogy ha meghal, az aláírása sokat fog érni. Emellett a költő nem állt meg a művészi alkotásban sem: egy új színdarabot írt "Medveles" címmel, amely az apa és fiú viszonyáról szól, és Őze Áron rendezésében hamarosan látható lesz a MOMkult-ban. A darabot népszerűsítendő, a két szereplő, Marton Róbert és Csiby Gergely, egy mesterséges intelligenciával készített videót használtak, amely bemutatja, hogyan változik az apa és fiú kapcsolata 25 év alatt.

A színdarab premierje 2024. június 15-én lesz, 19 órakor, ahol a közönség megismerheti Lackfi János gondolatait az apaságról, a generációs különbségekről és a családi kapcsolatok összetettségéről.