Európai vezetők reagálnak a Robert Fico elleni merényletre

Európa szerte az állam- és kormányfők, valamint az Európai Unió vezetői sorra fejezik ki megdöbbenésüket és elítélik a szlovák miniszterelnök, Robert Fico elleni merényletet.

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen aljas támadásnak nevezte az eseményt, hangsúlyozva, hogy az erőszaknak nincs helye a társadalomban, és hogy az ilyen cselekmények aláássák a demokráciát. Orbán Viktor mellett a többi visegrádi ország vezetője is mielőbbi felépülést kívánt a sérült miniszterelnöknek.

A cseh államfő, Petr Pavel elítélte a támadást, és figyelmeztetésként említette, hogy az ellenségeskedés és az agresszió milyen messzire vezethet a társadalomban. Petr Fiala cseh miniszterelnök szintén megdöbbenését fejezte ki, és hangsúlyozta, hogy az erőszaknak nincs helye a társadalomban.

Andrzej Duda lengyel köztársasági elnököt a támadás kegyetlensége döbbentette meg, és imáit fejezte ki Fico és Szlovákia népe felé. Donald Tusk lengyel miniszterelnök sokkolónak nevezte a híreket, és támogatását fejezte ki a nehéz időkben. Mateusz Morawiecki korábbi varsói kormányfő is támogatásáról biztosította Ficót.

Olaf Scholz német kancellár mélységesen megdöbbent a gyáva támadás hírére, és kijelentette, hogy az európai politikában nincs helye az erőszaknak. Karl Nehammer osztrák kancellár is mély megdöbbenését fejezte ki, és mielőbbi teljes felépülést kívánt Ficonak, hangsúlyozva, hogy a gyűlöletnek és az erőszaknak nem szabad teret nyernie a demokráciákban.

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök a kormánya nevében is elítélte az erőszak minden formáját, és együttérzését fejezte ki Ficoval és a szlovák néppel. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök határozottan elítélte a támadást, és szolidaritását fejezte ki Szlovákia népével.

Andrej Plenkovic horvát kormányfő mélységesen megdöbbentett a Robert Fico miniszterelnök elleni támadás híre, és határozottan elítélte ezt a szörnyű erőszakos cselekményt, együttérzését fejezte ki Fico miniszterelnökkel, családjával és a szlovák néppel. Robert Golob szlovén miniszterelnök is határozottan elítélte a támadást, és mielőbbi felépülést kívánt Ficonak. Aleksandar Vucic szerb elnök személyesen is jó kapcsolatot ápol Ficoval, és imádkozik érted és az egészségéért.

A szlovák kormány szerdán tartott kihelyezett kormányülést Handlovában, ahol Fico a kultúrház előtti téren egy férfi lövöldözésének lett az áldozata. A miniszterelnököt életveszélyes állapotban helikopterrel szállították a besztercebányai Roosevelt kórházba, a támadót pedig a rendőrök elfogták és lefegyverezték. A szlovák kormányfő állapotáról egyelőre még mindig nincsenek biztos információk, korábban arról beszéltek, hogy életveszélyes állapotban szállították kórházba, azóta gyakorlatilag hírzárlat van.

Együttérzését fejezte ki továbbá a teljesség igénye nélkül Rishi Sunak brit kormányfő, Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, Dorin Recean, Moldova miniszterelnöke, és Denisz Smihal ukrán miniszterelnök is. A Vecernje Novosti című belgrádi napilap nem hivatalos információkra hivatkozva azt közölte, hogy a belgrádi vezető néhány napon belül meglátogatja a kórházban kollégáját.