Simon István Széchenyi-díjas tudós életét vesztette

Életének 78. évében, 2024. május 4-én, szombaton elhunyt Simon István, a Széchenyi-díjas biofizikus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja.

Simon István pályafutását az Eötvös Loránd Tudományegyetemen kezdte, ahol 1969-ben fizikusi oklevelet szerzett. A biológiai tudományok terén is jelentős eredményeket ért el, először 1975-ben kandidátusi, majd 1987-ben doktori címet szerezve. A Magyar Tudományos Akadémia először 2016-ban levelező, később pedig 2022-ben rendes tagjává választotta.

Simon István a Természettudományi Kutatóközpont Molekuláris Élettudományi Intézetében (korábban Enzimológiai Intézet) töltötte szakmai életét 1969 óta, és nyolc évig töltötte be a Magyar Bioinformatikai Társaság elnöki posztját. Emellett hosszú éveken át volt a Magyar Biofizikai Társaság elnökségi tagja is. Az MTA Bioinformatikai Osztályközi Tudományos Bizottságának megalakításában és az ELIXIR Hungary projektben is fontos szerepet játszott, amely a hazai bioinformatikai kutatásokat kapcsolta össze a kontinentális hálózattal.

Kutatási területe a biofizika, biokémia és bioinformatika határterületeire esett, ahol a fehérjék szerkezetének és szerkezetszerveződésének vizsgálata mellett bioinformatikai algoritmusokat, adatbázisokat és webszervereket is kifejlesztett. A Web of Science kiadó által 2014-ben és 2016-ban Highly Cited Researchernek, azaz a legtöbbet idézett kutatónak választották a szakterületén belül.

Simon István tudományos és oktatói tevékenységét 2024-ben Széchenyi-díjjal ismerték el, amely a fehérjetudomány területén végzett kiemelkedő munkájának és iskolateremtői aktivitásának elismerése volt.