Meghallgatták Vidnyánszky Attilát

Az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottsága kihelyezett ülés keretében meghallgatta Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház vezérigazgatóját. A megbeszélésen a nemzetmegmaradásért tett erőfeszítések és a különböző szervezetek közötti együttműködési lehetőségek kerültek terítékre.

A Nemzeti Színház vezérigazgatója, Vidnyánszky Attila az ülésen beszámolt arról, hogy a színház milyen módon járul hozzá a nemzetmegmaradáshoz. Elmondta, hogy a határon túli magyarokkal való kapcsolattartás során minden határátlépésük egy-egy összekötő öltésnek számít, és már háromezer ilyen öltés született.

Vidnyánszky kiemelte, hogy az orosz-ukrán háború kitörésekor a Nemzeti Színház befogadta a beregszászi színház tagjait, elszállásolva őket és lehetőséget biztosítva számukra, hogy együtt maradhassanak és játszhassanak.

A Nemzeti Színház vezérigazgatója szerint a teátrum nem csak a fővárosé, hanem minden magyar színháza. Ennek jegyében nemcsak előadásokat hoznak létre, hanem a határon túli színházak produkcióit is befogadják, és évente 50-100 előadást visznek el vidékre. A színház szociális szempontból is nyitott, ingyenes színházi látogatást biztosítanak vidéki, hátrányos helyzetű diákok számára, és szükség esetén az utaztatásban is segítenek.

A meghallgatáson szó esett egy új függönyről is, amelyet 64 tájegység hímzőasszonyai készítenek évek óta. A függönyt a nemzeti összetartozás napján mutatják be, és a látogatók is hozzájárulhatnak egy-egy öltéssel az életfa-motívumhoz.

A Nemzeti Színház irodalmi munkatársa, Lukácsy György egy misztériumjátékról beszélt, amely Esterházy János gróf életét dolgozza fel, és amelyet a Felvidéken mutattak be. A színház küldetéses előadásainak egyike ez a darab.

A Rákóczi Szövetség elnöke, Csáky Csongor is beszámolt a szervezet tevékenységéről, és megvitatták a Nemzeti Színház, a Rákóczi Szövetség és az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottsága közötti együttműködési lehetőségeket. A tervek szerint a határon túli diákok és felnőttek, akik a bizottságon keresztül látogatják meg a Parlament épületét, ingyenesen vagy kedvező áron, ezután részt vehetnek a Nemzeti Színház előadásain vagy kulisszajárásain.

Pánczél Károly, a parlamenti bizottság fideszes elnöke összefoglalta a célkitűzéseket: a magyar nemzet megmaradása, élete és boldogulása.