Több tízezren tüntetnek Georgiában az ügynöktörvény miatt

A georgiai fővárosban több tízezren vonultak utcára, hogy a kormány által újra bevezetni kívánt törvény ellen tiltakozzanak, amely a civil szervezeteket – azok külföldi támogatottsága okán – „külföldi ügynököknek” minősítenek. A tüntetéseket főként az ifjúsági és diákszervezetek vezetik, a grúz ellenzék a háttérben meghúzódva figyeli az eseményeket.

Több tízezer ember vonult vasárnap este a georgiai főváros, Tbiliszi utcáira, hogy tiltakozzon egy törvényjavaslat ellen, amely az ország legtöbb civil szervezetét „külföldi ügynöknek” bélyegezné, mivel külföldi forrásokból kapnak pénzügyi támogatást.

A commonspace szerint a kormány ellenállásának dacára úgy tűnik, hogy az ország az elmúlt évtizedek egyik legsúlyosabb politikai válsága felé tart. A Georgiai Álom – Demokratikus Georgia kormánypárt mostani döntésével „szembeszáll az ország elnökével, az ellenzékkel, a civil társadalommal és gyakorlatilag az egész nemzetközi közösséggel azzal, hogy újra bevezet egy vitatott törvényt, amely a legtöbb civil szervezetet »külföldi ügynöknek« minősítené, mély szakadékot okozott,” és mindkét fél kitart amellett, hogy „a végsőkig” el fogják vinni a kérdést.

Az elmúlt napokban Tbiliszi utcáit folyamatos tömegmegmozdulások tarkították „Igen Európára, nem az orosz törvényre” jelszóval. Vasárnap estig a tüntetőkből hiányzott a kritikus tömeg, de ez később megváltozott. A tüntetéseket főként ifjúsági és diákszervezetek vezetik, a georgiai ellenzék pedig a jelek szerint megelégszik azzal, hogy hátulról támogatja a tiltakozásokat. Eddig csak néhány incidensre került sor, de ahogy a tüntetők száma növekszik, ez nagyon gyorsan megváltozhat. Addig is a kormány a saját támogatóit fogja az utcára vinni.

Az Európai Parlament a múlt héten szankciókat sürgetett a grúz vezetők, köztük a Georgiai Álom tiszteletbeli elnöke és alapítója, Bidzina Ivanishvili ellen. Egyelőre nem valószínű, hogy az Európai Bizottság és az Európai Tanács ezt megtenné, de ez most már nem csak egy határozott lehetőségnek, hanem elkerülhetetlennek tűnik, ha a georgiai kormány továbbviszi a vitatott törvényt.