Szúnyoggyérítési munkálatok több ezer hektáron

A Csongrád-Csanád és Győr-Moson-Sopron vármegyékben intenzív szúnyoggyérítés zajlik, ahol a szakemberek repülőről és földi módszerekkel is igyekeznek csökkenteni a csípőszúnyogok populációját.

A héten Csongrád-Csanád vármegyében a Tisza alsó szakaszán repülőről végeznek biológiai szúnyoggyérítést, míg Győr-Moson-Sopron vármegyében, különösen a Szigetközben és a Fertő-parti települések környezetében földi biológiai módszerrel lépnek fel a szúnyoglárvák ellen. Magyarországon közel ötvenféle csípőszúnyogfaj él, ezek közül csak egy részük jelent közvetlen veszélyt az emberre.

A katasztrófavédelem által megbízott rovartani szakértők rendszeresen monitorozzák a szúnyogok fő élőhelyeit, hogy növeljék a beavatkozások hatékonyságát. A gyérítés során repülőgépről granulátumot, míg a földi beavatkozásoknál folyadék formájában juttatják ki a természetes fehérjetartalmú készítményt a vízfelületekre.

Az elmúlt három hét során nyolc vármegyében, összesen 7300 hektárnyi területen alkalmazták ezt a biológiai módszert. A baktériumok által termelt fehérjét tartalmazó szer kifejezetten a csípőszúnyogok lárváira van hatással, más élőlényekre nem jelent veszélyt, így élővizekben is használható.

A vízparti területeken a fák lombkoronájának bezáródása megnehezíti a permetezést, ezért a légi beavatkozásoknál granulátumot használnak, amely képes áthatolni a sűrű növényzeten. A könnyebben elérhető helyszíneken földi úton, gépjárműre szerelt nagynyomású berendezéssel vagy háti permetezővel történik a kezelés. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint ezek a módszerek hatékonyan segítik a szúnyoglárva-tenyészőhelyek irtását.