Pétervári-Molnár Bendegúz egy lépésre került a párizsi olimpiától

Pétervári-Molnár Bendegúz férfi egypárban ott lesz a vasárnap délelőtti A döntőben az evezősök európai olimpiai kvalifikációs és parakvalifikációs versenyén, amelyet a szegedi Maty-éren rendeznek, párhuzamosan az Európa-bajnoksággal.

Pétervári-Molnár csütörtökön a regatta első napján másodikként végzett selejtezős futamában, és pénteken az elődöntőben is biztosan hozta a döntős helyezést. A bolgár és szlovén versenyzőkkel szemben, akik más tempót diktáltak, féltávig a negyedik-ötödik helyen lapátolt, majd sebességet váltott és simán hozta a döntős helyezést.

Az elődöntő után Pétervári-Molnár elmondta, hogy a futam első felében érezte, hogy fel kell kötnie a gatyáját, és amikor a moldáv versenyző lendülete megtört, akkor ő is hozzápakolt egy kicsit. A török ellenféllel szemben is éreztette, hogy nem tudja megelőzni.

A magyar evezős hozzátette, hogy a szurkolók biztatása sokat segített neki, különösen a szembeszél miatt, amely messzebbre vitte a hangot, így hamarabb hallotta a biztatást, mint várt.

Pétervári-Molnár a harmadik helyezése miatt valószínűleg valamelyik szélső pályára kerül az A döntőben, de ez előnyös lehet a várható erősebb szél és tarajos víz miatt, mivel a szélső pályákon csendesebb lehet a víz.

A pénteki versenynapon a Maty-ér partján a nézők és a versenyzők is élvezhették a napfényt, mivel a csütörtöki hűvösebb szélnek már nyoma sem volt.

Pétervári-Molnár a szombat délelőttöt pihenéssel tölti, hogy felkészüljön a vasárnapi versenyre, és délután még egy edzéssel hangol.

Női egypárban Gadányi Zoltána a reményfutamban harmadik lett, így nem jutott az A döntőbe, ahogy a Galcsó Vencel, Szőllősi Balázs férfi könnyűsúlyú kétpáros sem, akik ötödikként értek be.

Gadányi Zoltána edzője, Polivka Dóra szerint újra kell gondolniuk a terveket, és három hét múlva Luzernben újra próbálkoznak majd az olimpiai kvalifikációért.

A női könnyűsúlyú kétpárban Bene Dorottya és Szili Dorina negyedik helyen végzett a csütörtöki pályaosztón.

A paraevezős Pető Zsolt a PR1 egypárban második lett a helyosztós futamban.

Az olimpiai kvalifikációs versenyen összesen tizenhárom párizsi kvótát osztanak ki.

Az evezős ergométeres diákolimpia résztvevői, mintegy négyszáz fiatal, nagy lelkesedéssel vettek részt a versenyen, míg a parton a sportág korábbi és jelenlegi képviselői is találkozhattak.

A magyar versenyzők közül Bácskai Máté, a férfi négyes és négypár a B döntőbe jutott, míg a férfi kettes a C döntőben folytatja.

A könnyűsúlyú férfi egypárevezősök közül Galambos Péter már az A döntőbe jutott, míg a könnyűsúlyú párosoknál Furkó Kálmán és Szabó Bence a pénteki helyosztón második helyet szereztek.

Szabó Bence szerint a hazai közönség sokat segíthet a döntőben az aranyérem megszerzésében, míg Furkó Kálmán kiemelte, hogy furcsa számára a parton látni Európa legjobb evezőseit.

A szegedi program szombaton folytatódik, benne a Gránit Bank-kupával, amelyre nyolc egyetemi nyolcas nevezett.