14 év fegyházat kapott a pécsi fekete angyal

Tizennégy év fegyházra és tíz év közügyektől eltiltásra ítélte a Pécsi Törvényszék a "pécsi fekete angyalként" emlegetett klinikai ápolót, aki másfél évvel ezelőtt okozta egy koronavírusos beteg halálát. A férfi feltételesen sem bocsátható szabadlábra.

A vádlottat védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében találták bűnösnek, és véglegesen eltiltották a betegápolói, egészségügyi szakdolgozói foglalkozás gyakorlásától. A férfi 2022 novemberétől dolgozott a pécsi belgyógyászati klinikán, ahol szakképesítése és munkaköri leírása szerint önállóan nem végezhetett infúziós, transzfúziós és injekciós terápiát, sem katéterátmosást.

A vádlott 2022. december 17-én ügyeletben volt, amikor az ügyeletes orvos káliuminfúziót írt elő egy 82 éves beteg számára, aki a Covid+ részlegen feküdt egyedül. A beadás a műszakvezető nővér feladata lett volna, aki előkészítette az injekciókat, de vizitre hívás miatt megkérte az ápolót, hogy ellenőrizze az infúzió állapotát.

Az ápoló a felügyelet hiányát kihasználva, a magatehetetlen beteg kanüljén keresztül közvetlenül az érpályába fecskendezte a káliumot tartalmazó injekciókat. A műszakvezető nővér visszatérésekor észrevette a hiányzó fecskendőket és tetten érte az ápolót; a harmadik fecskendő még az asztalon volt.

Az eset után az idős beteg heveny káliummérgezés következtében kialakult szívelégtelenség miatt meghalt. Az ügyész az ítéletet tudomásul vette, de a vádlott és védője fellebbezést jelentett be, így a bíróság határozata nem jogerős.