Az első komáromi csata 175. évfordulója

175 évvel ezelőtt, 1849. április 26-án zajlott le az első komáromi csata, ahol a Görgei, Klapka és Damjanich vezette honvédcsapatok szembeszálltak Schlik tábornok osztrák seregeivel.

Görgei Artúr, aki március 31-én vette át a magyar sereg fővezéri posztját Dembinszki helyett, több fontos győzelmet is elérhetett a szabadságharc során. Isaszegnél, Vácnál és Nagysallónál aratott sikerek után az osztrákok Windisch-Grätz fővezért menesztették, és Ludwig Welden vette át a helyét. Welden vezetésével indult meg a 30 ezer fős osztrák sereg Komárom felé, melyet Schlik és Haynau tábornokok vezényeltek.

A komáromi csatában a honvédsereg kezdetben területeket tudott szerezni, de az osztrák túlerő végül visszaszorította őket a Csillagerőd környékére. A csata során a magyarok körülbelül 800, az osztrákok pedig körülbelül 2000 főt veszítettek. A súlyos veszteségek miatt Görgei délután egy óra körül leállította a harcot, amit Schlik tábornok sem kívánt folytatni, így elkezdte a visszavonulást Győr felé. A magyar fővezér nem tudott üldözni, mivel a lőszerkészlete kimerült, és a lovak is fáradtak voltak.

A csata magyar győzelemmel zárult, de ez súlyos következményekkel járt. Ferenc József a vereség után segítséget kért I. Miklós orosz cártól, aki 200 000 fős sereget indított a magyar szabadságharc leverésére.

(A cikk nem tartalmaz információkat a "article-2" cikkből, mivel az nem kapcsolódik a témához.)