Pillanatokra voltunk a csodától a müncheni viharban, eljött a visszavágás ideje

Amikor Schäfer András góljával újra a magyar labdarúgó-válogatott vezetett Münchenben, Németország ellen a 2020-ról 2021-re halasztott Európa-bajnokság csoportkörében, és percekre volt a továbbjutástól, talán mindenki elhitte: Marco Rossi válogatottja csodát tesz a szakadó esőben. Végül nem így történt, a magyar álmok az utolsó pillanatban összetörtek, de az addig vezető út, a teljes bizonytalanság, félelem, majd a katarzis örökké emlékezetes marad mindannyiunk számára.

Ha azt mondjuk, rengeteget változott a világ 2016 óta, amikor a magyar labdarúgó-válogatott 44 év után újra kijutott az Európa-bajnokságra – majd ott eredményesen szerepelt –, még rendkívül finoman fogalmaztunk. Az akkor még Bernd Storck szövetségi kapitány irányította nemzeti csapatunk felejthetetlen pillanatokat szerzett a labdarúgás szerelmeseinek Franciaországban, ahol megnyerte csoportját – többek között a későbbi győztes Portugáliával is döntetlent játszott –, majd a nyolcaddöntőben búcsúzott.

Gera Zoltán bombagólja a portugálok ellen, Dzsudzsák sorfalon megpattanó szabadrúgása, amely Cristiano Ronaldo emlékezetes kiborulását eredményezte, vagy esetleg az izlandi védő öngólja, ami után felrobbant a Stade Velodrome? Nehéz lenne kiválasztani a legemlékezetesebb pillanatot válogatottunk 2016-os szerepléséről.

EURO 2020 – volt olvasható minden hivatalos felületen, legyen akár szó pálya melletti szponzortáblákról, az európai szövetség hivatalos oldalairól, vagy akár a meccsfüzetről, amelyet a Puskás Aréna bejáratainál osztogattak a szurkolóknak. Ezzel csak az nem stimmelt, hogy a legutóbbi Európa-bajnokságot 2020-ról 2021-re halasztották a világjárvány miatt.

A 2016-os „csodacsapat”, Bernd Storck együttese feladta a leckét az utódoknak Franciaországban. Az akkori válogatottunk több alapjátékosa, legyen szó akár Gera Zoltánról, vagy a mackónadrágos Király Gáborról, már bizony nem volt annak a csapatnak a tagja, amely nekivágott a 2020-as torna kvalifikációjának.

Az Európa-bajnoki selejtezősorozat E-csoportjába sorsolták a már Marco Rossi vezette válogatottunkat, kifejezett erős riválisokkal együtt, mint például Horvátország, Wales, vagy a szomszédos Szlovákia. A sorozat nem indult könnyen, annak ellenére sem, hogy éppen a Szlovákia elleni idegenbeli mérkőzésen debütált a felnőtt válogatottban az akkor még reménységként számon tartott Szoboszlai Dominik.

A selejtezősorozat közben berobbant az emberiség modern kori történetének egyik legkomolyabb világjárványa, a koronavírus, amely félbeszakított mindent. Megállt az élet, és minden bizonytalanná vált. A futball vérkeringése hónapokkal később, 2020 nyarán indult újra fokozatosan, ekkorra pedig már biztossá vált, hogy elhalasztják az egyébként rendhagyó, 11 országban, köztük Magyarországon rendezendő kontinenstornát.

A selejtezősorozat még a koronavírus kitörése előtt véget ért, 2019 novemberében, Marco Rossi csapata 2–0-s vereséget szenvedett Walesben, egyúttal eldőlt, hogy pótselejtezőn harcolhatja ki az Európa-bajnoki szereplést.

A pótselejtező elődöntőjén magabiztos győzelmet aratott válogatottunk: Bulgáriában győzött 3–1-re. Emlékezetes, a siker utáni napokban jelentette be a magyar kormány, hogy a koronavírus második hulláma miatt szigorított, és kijárási korlátozást rendelt el.

Az Izland elleni sorsdöntő mérkőzés előtti napokban Marco Rossi szövetségi kapitány is elkapta a betegséget, így személyesen nem lehetett ott a 66 ezres, ezúttal azonban ürességtől kongó Puskás Arénában.

A magyar válogatott a német városban, szakadó esőben lépett pályára a világsztárokkal tűzdelt német csapat ellen. A franciák ellen Mbappé sem ijesztette meg Szalai Ádámékat, ezúttal Thomas Müller, vagy az immár világ egyik legjobb védőjeként ismert Antonio Rüdiger sem bírt rémisztő hatással.

Hat perccel a rendes játékidő vége előtt Goretzka egyenlített, amire már nem volt válasza Marco Rossinak és csapatának, így a bravúros teljesítmény ellenére kiesett a csoportkörben.

A történelem ismétli önmagát, a magyar válogatott újra összecsap Németország legjobbjaival, ezúttal Stuttgartban, mi pedig csak abban reménykedhetünk, hogy hasonló élményeket szerez számunkra az immár Szoboszlai Dominik csapatkapitány vezette magyar válogatott.