A Liverpool bukásának okai

A Liverpool FC és menedzsere, Jürgen Klopp fantasztikusan kezdett szezonja március közepére összeomlott, és a csapat elveszítette esélyét a bajnoki címre. A Manchester City és az Arsenal mögött maradva, a csapat elvesztette a fókuszát és a teljesítménye jelentősen romlott.

A Liverpool szezonja kezdetben ígéretesnek tűnt, de a Manchester United elleni FA-kupa vereség és az Atalanta elleni Európa Liga kiesés után a helyzet drámaian megváltozott. A csapat elvesztett két bajnokit, amelyek során a helyzetkihasználásuk jelentősen romlott. A játékosok, mint Szoboszlai Dominik, Darwin Núñez, Mohamed Szalah és Luis Díaz is kihagyott nagy helyzeteket, ami a csapat góltermelésének csökkenéséhez vezetett.

A csapat várható góljai (xG) és a ténylegesen elért gólok közötti különbség a szezon végére nőtt, ami a csapat helyzetkihasználásának romlását mutatja. A Liverpool "fanalyst"-ja, Andrew Beasley szerint a játékosok vesztes helyzetben kevesebb helyzetet lőnek be, mint döntetlen vagy vezetés esetén.

Mo Szalah teljesítménye is csökkent, az Athletic szerint bár kreatívabb lett, de sérülékenyebb és gólszegényebb is. Luis Díaz hatékonysága is csökkent az angol bajnokságban, és ő lehet a legvalószínűbb távozó a csapatból. Diego Jota viszont a csapat egyik legmegbízhatóbb gólszerzője maradt, de ő is sérülékenynek bizonyult.

A csapat teljesítményét a fáradtság és a sérülések is befolyásolták. A Premier League-ben a Liverpool áll a legrosszabbul a meccsek közötti regenerálódási idő tekintetében. A csapat eddigi terhelése és a sérüléshullám miatt a legtöbb játékost kellett bevetniük, és a kezdő tizenegy is gyakran változott.

A labdabirtoklásban és a mély blokkok elleni játékban is problémák merültek fel. Klopp filozófiája szerint a csapatnak dominánsnak kell lennie, de egyre több ellenfél állt be mélyebben védekezni ellenük. A csapat labda elleni munkája, különösen az Atalanta ellen, nem volt elegendő.

Az igazoláspolitika és a kerettervezés is hibásnak bizonyult. A nyáron érkező játékosok, mint Szoboszlai, Mac Allister, Gravenberch és Endó Vataru nem tudták teljes mértékben pótolni a távozókat. A csapatnak szüksége lett volna egy bal oldali védőre és egy ballábas belső védőre is. Darwin Núñez leigazolása Klopp döntése volt, ami szintén kérdéseket vet fel.

Klopp zseniális korszakának lezárása nehéz pillanat a klub számára. A menedzser sajátos futballfilozófiája és a gegenpressing alkalmazása a szezon végére kimerült, és a csapat nem tudta fenntartani a korábbi magas szintet.