Összecsapott Zugló a békákkal: a természetvédelem döntött

Budapest XIV. kerületében a Rákos-patak és a Bartl János utcai kis tó környezetében elszaporodott békák miatt több lakossági panasz érkezett az önkormányzathoz, melyek a rendkívül hangos állatok miatt aggódnak.

A zuglói lakosok és ingatlantulajdonosok nyugalmát zavarják a patak és a kis tó környezetében elszaporodott és rendkívüli zajt keltő békák. Különösen a Paskál lakópark melletti kis tó partját ellepték a békák, és a kétéltűek esti éneke, mely a párzási időszakban fokozódik, sokak számára nem szolgál altatódalként. Az önkormányzat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakértőihez fordult, akik szerint a békák jelenlegi élőhelyükön szükségesek maradjanak, mivel jelentős hangerővel rendelkeznek, de fontos szerepet töltenek be a szúnyogpopulációk méretének szabályozásában. A szúnyogok ugyanis táplálékforrást jelentenek a békák számára, és ezáltal közvetlenül befolyásolják az emberre halálos betegségeket terjesztő kórokozók terjedését. Európába a globális természeti folyamatok következtében olyan szúnyogfajok is eljutnak, amelyek veszélyes betegségeket, mint a Zika vagy a Dengue-láz, terjeszthetnek.

A XIV. kerület vezetése a természetvédelmi egyesülettel egyeztetve megállapította, hogy a Rákos-patakban és a környező tavakban elsősorban tavibéka és/vagy kecskebéka fajok élnek, amelyek tömegben jelentős hangerővel bírnak. A patak áramlási sebességének lelassulása hozzájárult a mostani elszaporodásukhoz.

Mivel a békák védett állatok, az állatok pusztítása vagy engedély nélküli eltávolítása bűncselekménynek számít. A mesterséges beavatkozás a békapopulációba, az élőlények számának természetellenes lecsökkenése rövidebb-hosszabb távon hatással lehet az emberek egészségére is. Az állomány szabályozása a Pest Vármegyei Kormányhivatal engedélyéhez kötött, amelyet a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának szakmai állásfoglalása alapján adhatnak ki.