Suhajda Szilárd emléke és a Mount Everest

Végtelen csend és vakító fehérség jellemzi a Mount Everestet, ahol Suhajda Szilárd hegymászó teste nyugszik. Utoljára tavaly május 23-án adott életjelet, amikor a világ legmagasabb csúcsának meghódítására indult. Az ország gyászolta a tragédiát, amely során Szilárd már nem tért vissza.

A nepáli hatóságok szerint serpák indulnak a hegy megtisztítására, és felmerült, hogy öt alpinista testét is lehozzák, köztük lehetne Suhajda Szilárdé is. Azonban felesége, Legindi Tímea kijelentette, hogy férje testének lehozatala nem történhet meg. Tímea szerint a testet nem találták meg, és egy ilyen mentőexpedíció veszélyeztethetné a résztvevők életét.

Tímea elmondása szerint ritka, hogy a családtagok megpróbálják lehozatni az elhunyt hegymászók testét, kivéve, ha jogi vagy vallási okok állnak a háttérben. Egy amerikai mászó családja például jogi okokból indított mentőexpedíciót. A mentések rendkívül veszélyesek és időigényesek lehetnek, mint például a Broad Peak első magassági táborából történő mentés, ami egy napot vett igénybe.

A serpák és a nepáli hadsereg 18 katonája a hegy megtisztítására koncentrál majd, és 2019 óta már 110 tonna hulladékot hoztak le a Himalájából. Az idei cél 10 tonna szemét eltávolítása. Az expedíciók gyakran hagyják maguk után a felszereléseiket, mint például sátrak és oxigénpalackok.

Suhajda Szilárd emlékére búcsúztatót tartottak a Szemlő-hegyi barlang feletti parkban, és felesége várhatóan a Facebook-oldalán emlékezik meg férje elvesztésének első évfordulójáról.

Suhajda Szilárd 2023 május 20-án indult el az alaptáborból, és négy nappal később tervezte elérni a csúcsot. Utoljára május 23-án jelentkezett be, és bár a hazai mentőcsapat május 25-én még hírt kapott róla, később már nem találtak rá. Elia Saikaly filmes próbálkozott a kommunikációval Szilárddal, aki lassan, de eltökélten haladt felfelé, mintha "más anyagból gyúrták volna". A magyar hegymászó oxigénpalack nélkül, május 24-én vágott neki a csúcsnak, de a visszafordulási határidő lejárta után is folytatta a mászást. Ezután nagyjából 8700 méteres magasságból már nem jelzett a műholdas telefonja. Május 26-án a legjobb nepáli hegyivezetőkből összeállított keresőcsapat indult a keresésére hajnalban, azonban minden erőfeszítésük ellenére sem sikerült megtalálniuk.