Orbán Viktor a CPAC-en: Magyarország egy konzervatív sziget a progresszív-liberális óceánban

A miniszterelnök a keresztény-konzervatív konferencia megnyitóján beszélt, ahol Magyarországot egy konzervatív szigetnek nevezte a progresszív-liberális európai óceánban.

Csütörtökön vette kezdetét a CPAC Hungary, amelyet a harmadik alkalommal rendez meg az Alapjogokért Központ Budapesten. A konferencián számos jobboldali-populista politikus vesz részt, köztük a magyar kormány több tagja is, mint Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter, Bóka János, Európai Uniós Ügyekért miniszter, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Szijjártó Péter külügyminiszter és Szalay-Bobrovniczky Kristóf, honvédelmi miniszter.

A megnyitón Orbán Viktor miniszterelnök tartott beszédet, amelyet Déri Stefi és Bohár Dániel Megafon-influenszerek felkonferálása előzött meg. Orbán kiemelte, hogy Magyarország egy konzervatív sziget, amelyet 1100 éve nem lehet elűzni a progresszív-liberális európai óceánjában, és üdvözölte a résztvevőket "az Island of Difference földjén". Hozzátette, hogy az ország dacol a liberális dagállyal, a brüsszeli égzengéssel és a washingtoni hurrikánnal, sőt nem csak dacol, hanem túlél, sőt boldogul, sőt sikeres, sőt újra és újra győz.

A miniszterelnök beszédében említést tett a múlt heti brüsszeli eseményről is, amelyet a belga rendőrség számolt fel, megjegyezve, hogy a CPAC egy olyan konferencia, ahol nem kell a rendőrséget hívni, és mindenki azt mondhat, amit akar.

Orbán Viktor külön köszöntötte a külföldi vendégeket, köztük Janez Jansa volt szlovén miniszterelnököt, akiről megjegyezte, hogy akár kormányon, akár ellenzékben van, mindig miniszterelnöki szinten áll a párbeszéd. A lengyel Mateusz Morawiecki korábbi miniszterelnök részvételét is kiemelte, és azt mondta, hogy várja őt vissza Brüsszelbe, bár Morawiecki "vagy megérkezett, vagy nem".

Orbán szerint az ellenfelek a hatalom székeiben ülnek az intézmények élén, és azon törik a fejüket, hogyan számoljanak le a konzervatívokkal, miközben a közjó szolgálata helyett a saját érdekeiket követik. A miniszterelnök szerint a közép-európaiak jól ismerik ezt a helyzetet, hiszen korábban a kommunisták, most pedig a progresszívek próbálják elvenni tőlük a szabadságukat. Orbán azt is hozzátette, hogy a progresszív-liberális világszellem elbukott, háborúkat, káoszt és békétlenséget, összeomló gazdaságot és zűrzavart hozott a világra.

A CPAC Hungary hivatalos programja szerint a megnyitó reggel 9-kor kezdődött, néhány perces késéssel. A rendezvényen Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója, Matt Schlapp, a CPAC Foundation elnöke, Irakli Kobakhidze, Georgia miniszterelnöke is beszédet mondott, Orbán Viktor pedig a rendezvény főszónoka volt.

A CPAC Hungary oldalán látható leírás szerint a CPAC az amerikai jobboldal éves nagygyűlése, amelyet 2022-ben már Európában is megrendeztek, Budapesten, az Alapjogokért Központ szervezésében. A 2022-es rendezvényen Orbán Viktor a konzervatív sikerrecept 12 pontját ismertette.

A konferencián jelen voltak további ismert nemzetközi politikusok és közéleti személyiségek, mint Geert Wilders, a holland Szabadságpárt vezetője, Santiago Abascal, a spanyol VOX párt elnöke, Markwayne Mullin amerikai szenátor, Andy Harris és Keith Self kongresszusi képviselők.

A rendezvény mottóját Donald Trumptól kölcsönözték: "Lecsapoljuk a mocsarat." A konferencia imával indult, ahol a nagy egyházak képviselői áldást és sikert kértek a konferenciára. Az imák és áldások után a közönség felállva hallgatta meg a magyar és az amerikai himnuszt. A díszvacsorán a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola lánykórusa fog fellépni.