DK: Magyar Péter megállapodott egy fideszes álcivil szervezettel

A Demokratikus Koalíció szerint Magyar Péter, a TISZA Párt politikusa, választási megállapodást kötött a közpénzekkel támogatott fideszes álcivil szervezettel, a Patrióta Békéscsaba Egyesülettel.

A Demokratikus Koalíció közleményében arról tájékoztatott, hogy Magyar Péter bejelentette: megvan a TISZA Párt első önkormányzati megállapodása, amelynek keretében a Patrióta Békéscsaba Egyesület közösségét fogja támogatni. Az ellenzéki párt szerint ez a szervezet, amelyet sokan "fehér Fideszként" ismernek, évek óta jelentős közpénztámogatást kap a Fidesztől. A közlemény kiemeli, hogy a nyilvános adatok szerint a szervezet 2021-ig legalább 6 millió forint közpénzben részesült.

A DK továbbá felhívja a figyelmet arra, hogy a Patrióta Békéscsaba Egyesület korábbi ügyvezető alelnöke, Kiss László, egy másik, hasonlóan fideszes álcivil szervezetben is tevékenykedett, ahol Simonka György unokahúgával ült együtt. A párt szerint ez is mutatja a szervezet és a Fidesz közötti szoros kapcsolatot.

A közleményben említésre kerül az is, hogy a Patrióta Békéscsaba Egyesület alapító ülésén részt vett Herczeg Tamás, Békéscsaba fideszes országgyűlési képviselője, ami szintén nem jellemző a kormánytól független civil szervezetek esetében.

A Demokratikus Koalíció békéscsabai szervezete válaszokat vár arra, hogy pontosan milyen megállapodás született Magyar Péter és a Patrióta Békéscsaba Egyesület között. A párt hangsúlyozza, hogy Magyar Péter korábban több interjúban sem zárta ki a Fidesszel való összefogást, és fontosnak tartják, hogy a választók tudjanak arról, ha ez az összefogás már a június 9-i önkormányzati választáson megvalósulna.