Adrian Newey távozása felkavarhatja a Forma-1 világát

A Forma-1-ben hatalmas változás készülődik, hiszen a német Auto Motor und Sport értesülései szerint Adrian Newey, a Red Bull Racing legendás tervezőmérnöke elhagyhatja a csapatot.

Adrian Newey, aki a Williams és a McLaren csapatok után a Red Bullal is világbajnoki címeket szerzett, közel két évtizedes együttműködés után állítólag bejelentheti távozását a csapattól. A német médium szerint Newey döntését a csapaton belüli hatalmi harcok és a csapatfőnök, Christian Horner körüli botrányok befolyásolhatták, különösen Horner szexuális zaklatással kapcsolatos ügye, ami feszült helyzetet idézett elő az osztrák istállónál.

Bár Newey tavaly új, hároméves szerződést írt alá, amely 2025 végéig köti őt a Red Bullhoz, a pletykák szerint az Aston Martin és a Ferrari is jelentős összegeket ajánlottak neki. A tervezőmérnök neve a bolognai repülőtéren való felbukkanásával kapcsolatban is felmerült, ami tovább erősítette azokat a találgatásokat, hogy esetleg a Ferrarival köthet szerződést. Az Auto Motor und Sport úgy értesült, Newey már tárgyalásokba kezdett szerződése felbontásáról, és a Ferrari állítólag már várja Newey válaszát, akivel már korábban felvették a kapcsolatot.

A Red Bull Racing vezető mérnöke, Adrian Newey távozása egyébként a korábbi F1-es versenyző, Gerhard Burger véleményével is egyezne, aki korábban azt mondta, hogy a kialakult belső feszültség miatt Horner marad a posztján, a vezetőségbe tartozó Helmut Marko és Adrian Newey viszont elhagyja a csapatot, sőt, Max Verstappen a Mercedeshez tart. Ezzel kapcsolatban egyébként megkérdezték Helmut Markót, aki elmondta, nem fogja megakadályozni Verstappen lehetséges átigazolását a német istállóhoz.

És apropó Mercedes, Toto Wolff csapatfőnök korábban elmondta, náluk nem opció Newey szerződtetése, mivel megbontaná a csapategységet. Az viszont egyre valószínűbb, hogy a Red Bull egyik legfontosabb vezetője távozik Horner szexuális zaklatással kapcsolatos ügye miatt.