Eltitkolt terhességek tragédiái

Egy 16 éves lány, aki titkolta terhességét, életet adott egy csecsemőnek, majd a kerítésen átdobta a szomszédos lakatlan ház udvarára, ahol a gyermek kihűlés miatt meghalt. Egy másik esetben egy 45 éves nő Kisújszálláson, egy udvari vécében szülte meg gyermekét, és egy 22 éves nő a fürdőszobában adott életet gyermekének, majd az ablakon át kidobta a lichthofba. Ezek a nők nem kértek segítséget, és tragédiával végződött a titkolózásuk.

Budavári Zita, a Bölcső Alapítvány vezetője, aki 29 éve segít kétségbeesett nőknek, elmondta, hogy az alapítvány létrehozásának gondolata akkor született meg benne, amikor 1994-ben minden este újszülött haláláról szóltak a hírek. Az alapítvány jelenleg egy anyaotthonnal rendelkezik Budapesten, ahol egyedülálló nők kaphatnak segítséget. Budavári szerint a terhesség titkolásának leggyakoribb oka a szégyen és a félelem, különösen ha a család anyagi helyzete szorult.

A Bölcső Alapítvány vezetője azt is elmondta, hogy a szégyen mellett a félelem is jellemző motívum, mivel a nők tartanak a családsegítő szolgálatoktól és a gyámügytől, amelyek esetleg elveszíthetik a már meglévő gyerekeiket. A családi pótlék összege az elmúlt 15 évben nem változott, ami nem segít a szegény családokon.

Dr. Lux Ágnes gyerekjogi szakértő szerint az eltitkolt terhességek hátterében gyakran állhat egy diszfunkcionális családi környezet, és a gyermekvédelmi törvényben is szerepel, hogy ezeket az eseteket válsághelyzetként kell kezelni.

Az alapítvány az örökbeadás lebonyolításában is segít, de előfordul, hogy a kismamák pénzbeli támogatást remélnek az örökbeadásért cserébe, ami gyerekkereskedelemnek minősül és büntetendő. Budavári Zita szerint a védekezés hiánya gyakran a szexuális nevelés hiányára vezethető vissza, és sok férfi úgy gondolja, hogy a nő kötelessége a védekezés.

A csecsemőgyilkosságok esetében ritka, hogy az apát is felelősségre vonják, és a társadalom gyakran csak a nőket hibáztatja. Dr. Petőfi Attila, az Országos Rendőr-főkapitányság vezérőrnagya szerint, ha egy újszülött holttestére rátalálnak, a rendőrök kihallgatják a nő családját, kollégáit, ismerőseit, valamint a férjeket és élettársakat is.

Lux Ágnes szerint a családvédelmi szolgálat ingyenesen elérhető, de nem biztos, hogy mindenki tud róla, és a mozgó szociális szolgálatok segíthetnének az információ eljuttatásában azokhoz, akik nem rendelkeznek ezzel a tudással.