Új névvel folytatja a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológai Intézet

Lezárult egy korszak, és új nevet kapott a hazai pszichiátria központja, amely mostantól Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológai Intézet (Nyírő Gyula OPAI) néven működik tovább.

A Nyírő Gyula OPAI felelős több mint 1,6 millió lakos pszichiátriai és addiktológiai ellátásáért, és az évek során számos hiánypótló speciális profilt alakított ki. Az intézetben indult el az ország első emelt biztonságú pszichiátriai egysége és addiktológiai pszichoterápiás részlege, valamint itt vezették be először a repetitív transzkraniális mágneses stimulációt, ami a neuropszichiátriai terápiás intervenciók között kiemelkedően dinamikusan fejlődik.

A Budapest XIII. kerületében található intézet 2023-ban ünnepelte fennállásának 140. évfordulóját, és története szorosan kapcsolódik a hazai pszichiátria kialakulásához és fejlődéséhez.

Az elmúlt tíz év során az intézmény az egykori Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet bezárását követően annak betegellátási, oktatási, kutatási és módszertani feladatait átvéve vált a pszichiátriai terület vezető hazai szakmai centrumává.

2021 áprilisától 2024. március elsejéig Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet néven működött, az egykori Országos Klinikai Idegtudományi Intézettel összevonva, amikor az Amerikai úti egység a Semmelweis Egyetemhez csatlakozott az egyetem új klinikai tömbjeként.

Ézsi Robin megbízott főigazgató vezetésével a Nyírő Gyula OPAI a jövőben is referenciaintézményként kíván működni a hazai pszichiátriai ellátóhelyek számára, meghatározó szerepet vállalva a minőségi betegellátásban, a jó klinikai gyakorlatok és módszertanok kialakításában, valamint fejlesztésében.