A magyarok félelmei és politikai preferenciái – Egy friss közvélemény-kutatás részletei

Szerkesztőségünk információi szerint egy új közvélemény-kutatás során számos kérdést tesznek fel a magyaroknak, hogy kiderítsék, mely problémák tartják leginkább lázban az országot, és milyen vélemények uralkodnak a politikai színtéren.

A kutatásban először arról érdeklődnek, hogy a válaszadó vagy családtagjai nem-e a médiában vagy politikában dolgoznak. A legfontosabb problémák, a családi aggodalmak, a pénzügyi helyzet és Magyarország gazdasági kilátásai is terítékre kerülnek.

A résztvevőknek politikusokat kell értékelniük egy négyfokú skálán, köztük Magyar Pétert, Márki-Zay Pétert, Gyurcsány Ferencet, Karácsony Gergelyt, Vitézy Dávidot, Orbán Viktort, Soros Györgyöt és Alexet, Toroczkai Lászlót, Dobrev Klárát, Szentkirályi Alexandrát, az ellenzéki összefogást és Donáth Annát.

A választási hajlandóság is fontos téma, különösen az EP-választások kontextusában, ahol a Momentum nem szerepel a lehetséges válaszok között.

A főpolgármester-választás esetében két potenciális párosításra is rákérdeznek: Karácsony–Szentkirályi és Karácsony–Vitézy. Ez különösen figyelemre méltó, mivel időnként felvetődik, hogy Szentkirályi Alexandra visszaléphetne Vitézy Dávid javára.

A kutatás része, hogy a válaszadók megítéljék Karácsony teljesítményét, és kifejezzék, mi az, amit a legkevésbé kedvelnek benne, valamint milyen a távolság Karácsony és Gyurcsány között.

A válaszadóknak állást kell foglalniuk Karácsony közel ötéves időszakával kapcsolatos állításokról, mint például a lakásárak és bérleti díjak megfizethetősége, a hajléktalanság helyzete, a forgalom és környezetszennyezés mértéke, valamint Budapest pénzügyi helyzete.

A kutatás során felmerül Orbánék brüsszeli konferenciájának bezárása is, és hogy ez mennyire befolyásolja a válaszadók Fideszre szavazását.

Orbán Viktor személyes tulajdonságai, elégedettség vele, valamint a gyermekek elleni bűncselekmények elkövetőinek kegyelmi ügye is szóba kerül, amelyet a Fidesz Novák-ügyként említ.

A miniszterelnök teljesítményével kapcsolatos kérdések között szerepel a béke megőrzése, a határok védelme, Magyarország érdekeinek képviselete Brüsszelben, a gazdaság javítása és a családok, gyermekek védelme.

A családi értékek védelmezőjeként csak három politikus közül lehet választani: Orbán, Gyurcsány és Magyar.

Karácsony támogatásával kapcsolatban is több kérdés merül fel, többek között a fizetésemelések, Soros György és Alex támogatása, a családi adókedvezmény ellenzése, Brüsszel és a migránsok kérdése, valamint az ellenzéki koalíció támogatása.

Végül a magyar kormány korrupcióját és az inflációs várakozásokat firtatják, valamint arra kérdezik a válaszadókat, milyen érzelmeket vált ki belőlük Magyarország helyzete: büszkeséget, félelmet, dühöt vagy elégedetlenséget.

Szentkirályi Alexandra kampányában a Fidesz jelöltjeként élesen bírálja Karácsony Gergelyt és Gyurcsány Ferencet, miközben saját programját még nem részletezte teljes mértékben. A kampányban hangsúlyosan jelenik meg a "Budapest fogságából való kiszabadítás" és a "városházi korrupció véget vetése" témája. Szentkirályi kampányának stílusa modern, közösségi médiában aktív, de tartalmi konkrétságokat keveset kínál. Az ellenzéki oldalon Vitézy Dávid is aktív szereplőként jelenik meg, aki Karácsony mellett a kormányzati oldalt is kritizálja, és a közvélemény-kutatások szerint Karácsony mögött, de Szentkirályi előtt áll támogatottságban.