A magyar pártok névsora az európai parlamenti választások előtt

A Nemzeti Választási Iroda oldalán harmincöt szervezet rendelkezik "nyilvántartásba véve" státusszal az európai parlamenti választások kapcsán.

A nyilvántartásba vett szervezetek között megtalálhatóak a parlamenti képviselettel bíró pártok, mint például a Fidesz, KDNP, Demokratikus Koalíció, Jobbik, LMP, Mi Hazánk Mozgalom, Momentum, MSZP és a Párbeszéd-Zöldek. Emellett olyan pártok is szerepelnek a listán, amelyek jelenleg nem rendelkeznek képviselőkkel sem a magyar, sem az európai parlamentben, de a közvélemény-kutatások szerint esélyük lehet az 5 százalékos küszöb átlépésére. Ilyen például a Tisztelet és Szabadság Pártja és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt. A 2022-es országgyűlési választáson alacsonyabb százalékot elérő pártok, mint a Megoldás Mozgalom és a Normális Élet Pártja is megtalálhatóak a nyilvántartásban.

A mandátumszerzésre törekvő új szervezetek között van a Második Reformkor és a Nép Pártján, amelyeket ismert politikai személyiségek, Vona Gábor és Jakab Péter alapítottak. Márki-Zay Péter, a 2022-es hatpárti ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje is gyűjti az ajánlásokat a Mindenki Magyarországa Néppárt számára.

A magyar politikatörténet korábbi szakaszaiból ismert pártok, mint a Magyar Igazság és Élet Pártja (MIÉP) és a Munkáspárt is helyet kapnak a nyilvántartásban, valamint a Magyar Liberális Párt és az Új Kezdet is.

A további szervezetek között szerepel a Magyar Vállalkozók és Munkaadók Pártja, Alternatíva Párt, Baloldali Kör Párt, Civil Mozgalom, Középút és Értelem Pártja, Nemzetegyesítő Mozgalom, Összefogás a Civilekért Párt, Romajó Független Demokratikus Szövetség, Szociáldemokraták Pártja, Szabad Ország Mozgalom, Tea Párt Közösség, Új Alternatíva, Új Magyar Birodalmi Mozgalom, Vállalkozók Szövetsége és a Zöldek.

Sulyok Tamás köztársasági elnök március 12-én írta ki a 2024-es önkormányzati és európai parlamenti választások időpontját. Az EP-választáson való részvételhez a pártoknak május 3-án 16 óráig kell 20 ezer érvényes ajánlást összegyűjteniük. A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán a jelöltséghez szükséges ajánlások számát a települések lakosságszáma alapján határozzák meg. A polgármester-választáson indulóknak a jelöltséghez a tízezernél több, de százezernél kevesebb lakosú településeken legalább 300, a százezernél több lakosú településeken legalább 500 ajánlást kell összegyűjteniük, a főpolgármester-jelöltséghez pedig ötezer ajánlás szükséges. A jelölteknek május 6-án 16 óráig kell összegyűjteniük az ajánlásokat.