A Microsoft mesterséges intelligenciája életre keltette a Mona Lisát

A Microsoft bemutatta az új mesterségesintelligencia-eszközét, a VASA-1-et, amely képes élethűen mozgó és beszélő arcokat létrehozni. A technológia egyelőre nem publikus, mivel veszélyes lehet, de a cég alkalmazottai már tesztelik, és a Mona Lisát is megszólaltatták.

A Microsoft néhány napja mutatta be az új mesterségesintelligencia-eszközét, a VASA-1-et, amely képes egy személyről készült rajz vagy fotó, és hangfelvétel alapján valós időben, élethűen mozgó és beszélő arcot létrehozni. A kísérleti eszköz egyelőre nem publikus, mivel potenciálisan veszélyes lehet, például álhírek gyártására és deepfake-tartalmak generálására is használható. A Microsoft csak akkor teszi majd hozzáférhetővé, ha meggyőződtek arról, hogy csak etikusan lehet használni.

A cég alkalmazottai azonban már próbálgatják a VASA-1 képességeit, és a világ egyik leghíresebb festményének, a Mona Lisának is hangot adtak. Leonardo da Vinci festménye Anne Hathaway hangján szólalt meg, és modern rapet adott elő. A videó élethű, bár a tekintete kissé rideg és ijesztő. A Microsoft szerint a VASA-1-et edukációs célokra és a kommunikációs nehézségekkel küzdő emberek számára is hasznosíthatják.

Februárban az OpenAI, a ChatGPT fejlesztője is bemutatott egy hasonló modellt, a Sorát, amely szintén képes rendkívül valósághű felvételeket generálni. A további technológiai részletekről a korábbi cikkünkben írtunk bővebben.