Drágább lesz a tankolás a szankciók miatt

Az ukránok folyamatosan drónokkal támadják az orosz olajfinomítókat, ami jelentős hatással van az olajpiacra, és a változások hamarosan a fogyasztók pénztárcáját is érinteni fogják.

Az ukrán dróncsapások következtében Oroszország, a világ harmadik legnagyobb olajtermelője, benzimportőrré vált, és az energiacégek a finomítatlan olaj tengerentúli értékesítésével próbálják kiegyenlíteni veszteségeiket. Ukrajna április 2-i támadása a határtól 1115 kilométerre lévő finomítóban okozott tüzet, amely a komplexum 3 százalékos kapacitásáért felelős. Az ukrán támadások eddig az orosz finomítói kapacitás hetedét semmisítették meg.

Az orosz olajóriások a finomítókat átirányították hazai termelésre, ami öt havi mélypontra süllyesztette az orosz kikötőkből kiáramló gázolaj mennyiségét. Az olajbárók új vevőket keresnek a fölösleges nyersolajhoz, mivel minden olyan hordó után, amelyet finomított termékként exportálhattak volna, nagyjából 15 dolláros veszteséget könyvelhetnek el. Ebben az összefüggésben Oroszország már a második egymást követő pénzügyi évben is India első számú olajszállítója maradt, kiszorítva ezzel az OPEC-országokat a piacról, ami az olajkartell számára kedvezőtlen fejlemény.

Az ukrán támadások ellenére az orosz autósok eddig nem érezték a hatásokat, mivel a kormány betiltotta a benzinexportot és megállapodást kötött Belarusszal, amely március első felében 3000 tonna üzemanyagot szállított Oroszországnak. A tisztviselők a szomszédos Kazahsztánt is arra kérték, hogy tegye félre készleteinek egyharmadát, ami 100 ezer tonnának felel meg. Az Oroszországból, Kazahsztánból és Azerbajdzsánból származó kőolaj részesedése India importjában 39%-ra emelkedett az egy évvel korábbi 26%-ról, míg a közel-keleti kőolaj részesedése 55%-ról 46%-ra, történelmi mélypontra esett.

Emelkedni fognak az árak

Ha a támadások folytatódnak, az árak elkerülhetetlenül emelkedni fognak. Az orosz államháztartásra gyakorolt hatásokat kompenzálni kell, még akkor is, ha az olajbevételek „csupán” a költségvetés 34 százalékát teszik ki. A Rosznyefty állami olajtársaság kevesebb osztalékot termel ki, és a kormány kevesebb támogatást fizet ki a finomítóknak. Oroszország legnagyobb bevételei az erőforrásokra kivetett adók, és a kormány közömbös az iránt, hogy a termelők nyersolajként vagy finomított üzemanyagként exportálják az olajat.

A Brent-kőolaj hordónkénti ára 19 százalékkal, közel 90 dollárra emelkedett idén. Joe Biden amerikai elnök, akire novemberben választások várnak, kormányzata sürgette Ukrajnát, hogy állítsa le támadásait, attól tartva, hogy azok megemelhetik a benzinárakat. Ukrajna vezetői azonban hajlandók kockáztatni. Az OPEC hamarosan új lépésekről dönthet, hogy versenyezzen a piacaira beszivárgó Oroszországgal.