A győri volt rendőrkapitány ügyében tizenkét gyanúsított

A volt győri rendőrkapitány, Váczi Attila őrizetbe vétele óta több mint fél évvel ezelőtt, a nyomozás során már tizenkét személyt hallgattak ki gyanúsítottként. A szigorúan titkosított ügy részletei továbbra is homályban maradnak.

Ma is letartóztatásban van a szeptember 1-jén őrizetbe vett volt győri rendőrkapitány, és a Telex információi szerint a nyomozás során már 12 személyt hallgattak ki gyanúsítottként. A volt kapitányon kívül egy másik, magas rangú és évek óta nyugalmazott rendőrt is fogva tartanak, aki szintén fontos szereplője lehet az ügynek.

A Győri Regionális Nyomozó Ügyészség hivatali bűncselekmények gyanúja miatt folytatja a nyomozást, de az ügyészség az ezredes elleni nyomozás okáról és a hivatali bűncselekmények jellegéről nem közölt részleteket. A Győri Törvényszék Katonai Tanácsa nem csak a volt kapitányt, hanem egy másik magas rangú győri rendőrt is letartóztatott az ügyben.

Váczi Attila kapitányi kinevezését az országos rendőr-főkapitány visszavonta őrizetbe vétele után. A volt kapitányságvezető letartóztatását először 2021. november 4-én, majd utoljára 2023. márciusban hosszabbították meg.

A nyomozás során a terhelti kör meglepő mértékben bővült, és a Központi Nyomozó Főügyészség megerősítette, hogy a gyanúsítottak közül ketten állnak jelenleg letartóztatás hatálya alatt. A terhelti kör nagyságrendje lassan a volt lébényi rendőrök ügyéhez kezd hasonlítani, amelyben 18 volt autópálya-rendőr ellen folyt korrupció miatt nyomozás, és 2021 márciusában zárult le jogerős ítélettel.

A korábbi korrupciós ügy tapasztalatai alapján a jogászok megerősítették, hogy a fogva tartott rendőröket rendszerint nem a köztörvényes rabok között őrzik, és ha szükséges, elkülönítik őket a többi fogvatartottól. A jelenlegi ügyben azonban úgy tűnik, nem korrupcióról van szó, hanem a bűncselekmények együttese többrétű és bonyolult, és a kör még bővülhet a következő hónapokban.

A titkosítás miatt büntetéssel fenyegetik azt is, ha a gyanúsítottak beszélnek egymással az őket nem érintő gyanúpontról. Egy jogász szerint a titkosítás célja lehet, hogy a szabadlábon védekező gyanúsítottak ne cserélhessenek információt.

A Blikk információi szerint Váczi Attila jóban volt a város korábbi polgármesterével, Borkai Zsolttal, és feltételezhetően az úgynevezett audis földekkel kapcsolatos, csalás ügyében indult nyomozás során élhetett vissza hivatali hatalmával. A gyanú szerint a német autógyár győri logisztikai központjának megépítése előtt az egykori városvezető baráti köréből, belső információk alapján megvásárolták az Audi által kiszemelt földterületeket, amit pár hónap múlva közel ötszörös haszonnal, 7 milliárd forintért értékesítettek a német vevőnek. A szántóföldeket csak a megvételük után minősítette át ipari területté a város, de azzal védekeztek, mindenki által nyilvánvaló volt, hogy egy ipari park közvetlen közelében levő földterületnek mi lehet majd a sorsa. A rendőrség 2022-ben fejezte be a vizsgálatot, nem találtak bizonyítékot arra, hogy az ügyben bárki megszegte volna hivatali kötelességét. Váczi Attila az audis földeket érintő csalás gyanúja miatt tett feljelentés tavaly, azaz 2020-ban már a győri kapitányságot vezette, a nyomozást tavaly zárta le az ügyet átvevő Nemzeti Nyomozó Iroda.