Elindult a visszaszámlálás: 2 millió otthont érinthet ez a kormánybejelentés

Az Otthonfelújítási Program keretében kivitelezői minősítéssel segítjük a lakosságot a megfelelő szakemberek megtalálásában – tájékoztatott erről Fábián Gergely. Az iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár további részleteket árult el az új kormányzati intézkedésről, ami nagyjából 2,5 millió embert érint. A programban június 3-tól az MFB Pontokban keresztül lehet részt venni.

A kormány április elején jelentette be, hogy új lakossági épületenergetikai korszerűsítést támogató programot indít. Az Otthonfelújítási Program 7 millió forint összegű beruházási keret, és a családi házakat érinti. A cél egyértelműen az ingatlanok energetikai korszerűsítése. A részleteket Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter ismertette az Index hasábjain.

A tárcavezető akkor úgy fogalmazott, hogy a kormány demográfiai célja világos: segíteni kell, hogy minden vágyott gyerek megszülethessen, azaz minél több gyermekes család lehessen Magyarországon. Ennek érdekében meg kell védeni a családokat és a lakhatás biztonságát.

Juhász Attila, az ÉVOSZ Építőanyag-kereskedelmi Tagozatának elnöke szerint a forrásból kivitelezhető egy átlagos, 90-es évek előtt épült, 80-100 négyzetméter alapterületű családi ház teljes külső hőszigetelése, födémszigeteléssel és nyílászárócserével együtt, ami akár 50 százalékos energiahatékonysági javulást eredményezhet.

„Ha a maximális hitelösszeget és a maximális támogatási összeget nézzük, akkor a kormány összesen 6 millió forinttal járul hozzá egy család otthonának felújításához, amely korszerűsítés összegét a legfeljebb 1 millió forint összegű önerő tovább növel. A beruházási érték így a hitellel, a támogatással és az önerővel együtt 7 millió forintot tehet ki az otthonfelújítási program keretében” – tette hozzá korábban Nagy Márton.

Az adott otthonra mennyi kamatmentes hitel és mennyi vissza nem térítendő támogatás vehető igénybe, alapvetően attól függ, hogy a felújítandó épület fekvése szerinti járásban az átlagjövedelem miként viszonyul az országos átlaghoz. Az átlagosnál alacsonyabb átlagjövedelmű járásokban nagyobb vissza nem térítendő támogatást biztosítunk; a magasabb jövedelmű járásokban és a magas jövedelmű igénylők esetében a vissza nem térítendő támogatás összege alacsonyabb.

Az intézkedés egy beruházástámogató program, ami közel 130 milliárd forint összegű megrendelésállományt jelent a hazai építőipari alapanyaggyártók és kivitelezők részére. Több mint 2 millió otthont érinthet az intézkedés. Az otthonfelújítási programot uniós forrásból, a Nemzeti Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv REPowerEU fejezetéből fedezik, 108 milliárd forintos keretösszegben.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleményéből kiderült, hogy a programban június 3-tól az MFB Pontokban keresztül lehet részt venni. A program elindítását számos szakmai és szakértői egyeztetés előzte meg.

A Lakás- és Ingatlanpiaci Tanácsadó Testület (LITT) szerdai ülésén a lakáspiac szereplői osztották meg tapasztalataikat és javaslataikat. Az év elején elstartolt CSOK Plusz eredményei nagyon bíztatóak, az ingatlanhitelek piacán is prognosztizálható a népszerűsége.

Az építőipar képviselői üdvözölték az új Otthonfelújítási Programot, kiemelve a hazai építésgazdaság alapanyaggyártói, kereskedői és kivitelezői számára megrendelést jelentő hatását, együttesen támogatva a gazdaságélénkítést és lakásállomány megújulását.

Fábián Gergely államtitkár kiemelte, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium számára kiemelten fontos, hogy a program sikeres legyen, ezért aktívan egyeztet a piaci szereplőkkel. A sikerhez gördülékeny folyamat kell az igényléstől kezdődően, valamint el kell kerülni, hogy áremelések erodálják a támogatást vagy hiányok alakuljanak ki a piacon.

Az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. kialakít egy felületet, amelynek segítségével a leendő pályázó előzetes kalkulációkat végezhet el a várható költségeket és energia-megtakarítást tekintve. Utóbbi megmutatja, hogy a tervezett beruházással elérhető-e a támogatás feltételeként meghatározott, épületenként legalább 30 százalékos primer energiamegtakarítás.

A kamatmentes hiteltermék a háztartások önerejével együtt akár 7 milliós beruházással járul hozzá a családok otthonának felújításához, amely keretében épület külső határoló elemeinek hőszigetelése, nyílászárócsere, használati melegvíz-rendszer korszerűsítése és fűtésrendszer korszerűsítése valósítható meg akár 3,5 millió forint vissza nem térítendő támogatással.

A pályázati tervezetének részletei várhatóan jövő héten lesznek megismerhetőek.

Ahogy arra korábban Nagy Márton is felhívta a figyelmet, az otthonok korszerűbbé válásával csökken a háztartások energiafogyasztása, ami csökkenti az ország energiaigényét, így a program meghatározó lépést jelent az energiaszuverenitás megerősítése szempontjából, amit a kormány sokszor hangsúlyoz. Emellett az otthonfelújítási program illeszkedik a versenyképességi stratégiába is, hiszen annak célja a hazai alapanyagipar, a hazai beszállítók megerősítése.

Az új otthonteremtési támogatással a kormány 3+1 eleművé bővítette azon támogatások körét, amelyek az otthonteremtést vagy az otthonok felújítását szolgálják. Januártól elérhető a falusi csok, a csok plusz, és a Babaváró hitel is, amelyek különböző célokra igényelhetők, és a most bejelentett otthonfelújítási program is ezek közé tartozik.