Szuverenitásvédelmi Hivatal vizsgálatot indít Magyar Péter ellen

A Szuverenitásvédelmi Hivatal vizsgálatot kezdeményezett a magyar sajtóban felmerült külföldi finanszírozási kísérletek kapcsán, a Magyar Nemzet egyik cikkére hivatkozva.

A hivatal közleménye szerint a vizsgálatot azért indították, mert felvetődött a gyanú, hogy egy bizonyos érdekkör, amely korábban az ellenzéki miniszterelnök-jelölt, Márki-Zay Péter mozgalmát támogatta, és több európai uniós kampányban is részt vett, jelenleg is a magyar választások befolyásolására törekszik.

A közlemény nem részletezi, hogy melyik cikk alapján indult a vizsgálat, de a Magyar Nemzet április 17-én egy olyan cikket közölt, amely Magyar Péter és a Datadat kapcsolatát vizsgálja. A cikk szerint a Datadat GmbH 1,4 milliárd forintot kapott a mozgalmatól a kampány lebonyolításáért. A Szuverenitásvédelmi Hivatal szerint az érdekkör céghálójának tagjaival szemben több büntetőeljárás is folyamatban van.

Szigetvári Viktor, a Datadat ügyvezetője, cáfolta a cikk állításait. Kijelentette, hogy sem a Datadat Professional Kft., sem a korábbi Datadat GmbH jogutódja nem áll kapcsolatban Magyar Péterrel vagy bármely hozzá köthető párttal, egyesülettel, és hogy a cégüket a sajtó nem kereste meg az információk közlése előtt.

A nemrég létrehozott Szuverenitásvédelmi Hivatal feladata, hogy a „külföldi beavatkozásra utaló folyamatokat” vizsgálja. A hivatal vezetőjének Lánczi Tamást, Orbán Viktor volt beszédíróját nevezték ki.

A vizsgálatra reagált Magyar Péter, aki a Facebook-oldalán azt üzente Lánczi Tamásnak, hogy várja a hívását. „Örülök, hogy megdolgozol a pénzedért. Javaslom, hogy a Fideszt is keresd meg, akár az Állami Számvevőszék elnökével (havi 6,5 millió forint) közösen és érdeklődjetek náluk, hogy évente hány milliárd forintot költenek 2015 óta az amerikai kampányguruknál, a gyűlölet propaganda mestereinél, illetve, hogy Orbán Viktor hogyan avatkozik be magyar adófizetői milliárdokkal szinte az összes balkáni választásba, de még a franciába is. Várom a hívásodat” – írta.

A Datadat-csoport magyarországi leányvállalatának tulajdonosi körében ott van Ficsor Ádám, a Bajnai-kormány titokminisztere; Dessewfy Tibor, Bajnai és Gyurcsány Ferenc korábbi tanácsadója; Molnár István ügyvéd, Páva Zoltán üzlettársa; valamint Bajnai Gordon volt miniszterelnök és Szigetvári Viktor, a már nem létező Együtt párt volt alapítója is.

A Magyar Nemzet szerint a Talpra Magyarok! Közösség honlapjának adatkezelési tájékoztatójából derül ki, hogy a Datadat áll mögöttük, amely "azzal próbálta elrejteni a szerepét, hogy átnevezték osztrák leányvállalatukat, a Datadat GmbH-t.". Korábban a 2022-es választások előtt a Datadatot kormányzati médiumok azzal vádolták, hogy illegálisan fért hozzá telefonszámokhoz és nevekhez, és így visszaélésszerűen buzdított szavazásra embereket. Tavaly a cég a Magyar Nemzet és több kormánypárti újság ellen pert nyert, de nemrég a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) is arra a következtetésre jutott, hogy a Datadat nem érintett a választások előtti SMS-kampányolásban.