Orbán Gáspár új szupertitkos nemzetbiztonsági testület megalakításán dolgozik

A VSquare információi szerint Orbán Gáspár, a miniszterelnök fia, részt vesz egy új miniszterelnöki nemzetbiztonsági testület megszervezésében, amely az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács magyar megfelelője lehet.

A VSquare hírlevele szerint Orbán Gáspár, aki jelenleg a magyar honvédség csádi misszióján dolgozik, hatalmas irodát kapott a volt Karmelita kolostor első emeletén, Orbán Viktor közvetlen közelében, és legalább fél tucat szakember dolgozik neki, köztük ügyvédek és titkárok, egy külpolitikával és kényes diplomáciai ügyekkel foglalkozó osztály létrehozásán. Ezt egy kormányhoz köthető forrás állítja, aki szerint Orbán Gáspárnak nincs korábbi tapasztalata vagy megfelelő végzettsége a feladathoz, és hivatalosan a honvédség alkalmazottja.

A VSquare hírlevele továbbá arról számol be, hogy Bíró Marcell, aki április elején nemzetbiztonsági főtanácsadónak lett kinevezve, az új testület élén áll, amely már három ágazatot felügyelhet a már létező hírszerzés és katonai ügyek mellett.

Panyi Szabolcs, a VSquare magyarországi híreit szerkesztő újságíró szerint a minisztériumok és a Miniszterelnöki Kabinetiroda cáfolta, hogy Orbán Gáspárt alkalmaznák, és azt állították, hogy csak a miniszterelnök családtagjaként van bejárása a Karmelitába.

A kormány március közepén megerősítette a nemzetbiztonsági főtanácsadó szerepét és jogköreit, így a Nemzeti Információs Központ (NIK) a főtanácsadóhoz került. A NIK a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok felett áll, hozzáfér azok információihoz, és saját műveleteket kezdeményezhet. A titkosszolgálatok már nem írnak saját értékelő-elemző anyagokat, ezek először a NIK szűrőjén mennek át.

A változásokat szakmai szempontokkal is meg lehet magyarázni, hiszen a kormányzati információs igényeket így lehet kielégíteni, ha a NIK a nemzetbiztonsági főtanácsadó felügyelete alatt áll, ami gyorsabb és közvetlenebb információáramlást tesz lehetővé. Azonban a NER tizenötödik évében felmerül a kérdés, hogy a személyi változások kizárólag szakmaiságot tükröznek-e, tekintettel arra, hogy Bíró Marcellnek nincs nemzetbiztonsági tapasztalata.

Orbán Gáspár a Nemzetbiztonsági Tanács egy ágazatáért felel, amelynek keretében válsághelyzetek éjjel-nappali monitorozását és egy kereskedelmi szekció létrehozását tervezi, ahol a távoli országokban kínálkozó üzleti lehetőségek felhajtása lesz a feladat. A miniszterelnök fia startupként tekint a csádi misszióhoz hasonló vállalkozásokra és őszintén hisz benne, hogy a távoli országokban kínálkozó, olykor szokatlan, máskor kockázatos lehetőségek kihasználásával növelni tudja Magyarország befolyását, respektusát és természetesen a bevételeit is. Még ha ez azt is jelenti, hogy 200 katonát küld egy polgárháború szélén álló afrikai országba.

Bár Orbán Gáspár nem elégedett azzal, hogy nem lehet hivatalosan is tagja az általa felépített szervezetnek, az apja szabad kezet adott neki arra nézve, hogy kikkel tölti fel a testületet. Egy kormányközeli forrás szerint ez azért van szükség, hogy Orbán Viktor rajta tarthassa a szemét fián, akiről korábban a Direkt36 is megírta, hogy részt vett a Csádba küldött magyar katonai misszió megszervezésében.

„Ha a miniszterelnök rendhagyó esetekben a saját fiát bízza meg azzal, hogy végezzen el bizonyos kényes természetűbb feladatokat, azt el tudom fogadni. De mindenféle jogosítvány nélkül hagyni neki, hogy felépítsen egy szervezetet, az teljességgel abnormális” – mondta a VSquare-nek nyilatkozó forrás.

Korábban a portál kereste a Miniszterelnöki Kabinetirodát Orbán Gáspár megbízatásával kapcsolatban, de Rogán Antal tárcája tagadta, hogy alkalmaznák a miniszterelnök fiát, akinek csak azért van bejárása az apja irodájába, mert családtag. Hivatalosan Orbán Gáspár nem más, mint a Magyar Honvédség egy századosa.