Volodimir Zelenszkij elleni merényletkísérlet Lengyelországban

Az ukrán és lengyel hatóságok együttműködésének köszönhetően őrizetbe vettek egy lengyel állampolgárt, aki állítólag az orosz titkosszolgálatoknak nyújtott volna segítséget Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elleni merénylet megvalósításában.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) és az ukrán főügyészség április 18-án hozta nyilvánosságra, hogy a lengyel bűnüldöző szervekkel együttműködve fogtak el egy személyt, aki azzal gyanúsított, hogy az orosz titkosszolgálatoknak kínálta fel a segítségét egy merénylet elkövetésére Zelenszkij ellen, amikor az ukrán elnök Lengyelországban tartózkodik.

A nyomozás során kiderült, hogy a gyanúsított, Pawel K. néven emlegetett férfi maga kereste meg az orosz fegyveres erők képviselőit, és jelezte feléjük, hogy hajlandó az orosz katonai hírszerzésnek dolgozni. A feladatai között szerepelt a Rzeszów-Jasionka repülőtér biztonságával kapcsolatos információk gyűjtése és azok továbbítása Oroszország felé.

Az ukrán ügyészség és az SBU munkatársai a nemzetközi jogi segítségnyújtás keretében értesítették a lengyel hatóságokat a lehetséges bűncselekményről, és kulcsfontosságú bizonyítékokat is átadtak nekik. Ennek eredményeképpen a lengyel területen azonosították és őrizetbe vették az orosz különleges szolgálatok által toborzott ügynököt, bár a gyanúsított nevét nem hozták nyilvánosságra.

A lengyel ügyészség vádat emelt a gyanúsított ellen, aki ellen az a vád, hogy egy külföldi hírszerző szolgálat érdekében készült cselekedni. A varsói kerületi bíróság csütörtökön elrendelte az ideiglenes letartóztatását, és a további nyomozást a lengyel belbiztonsági ügynökség végzi a lengyel főügyészség felügyelete mellett. A hatóságok azt nem hozták nyilvánosságra, hogy Moszkva valóban megkapta-e a gyanúsított ajánlatát, és ha igen, akkor mi volt a válasz.

"Ez az ügy újabb bizonyíték arra, hogy Oroszország nemcsak Ukrajnára és az ukránokra, hanem az egész szabad világra nézve is fenyegetést jelent" - mondta Andrij Kosztyin ukrán főügyész.

A Rzeszow-Jasionka repülőtér, amelyet Zelenszkij több alkalommal is használt külföldi látogatásai során, korábban egy kis regionális repülőtér volt, de az Ukrajna elleni katonai invázió óta kulcsfontosságú központtá vált a nyugati katonai segítség számára. Az Egyesült Államokból és Európa számos pontjáról rendszeresen érkeznek és indulnak katonai, illetve teherszállító repülőgépek innen, hogy a várakozó teherautókra szállítsák az Ukrajnába irányuló segélyeket.

Az ukrán légtér többnyire zárt a repülőjáratok előtt, ezért a vezetők általában a szomszédos országokba, például Lengyelországba repülnek, és onnan vonattal utaznak Kijevbe.

Tavaly a lengyel hatóságok arról számoltak be, hogy letartóztattak egy csoport külföldi állampolgárt azzal a gyanúval, hogy oroszországi kémkedést folytatnak. Beszámolók szerint tucatnyi kamerát szereltek fel, többek között néhányat a Rzeszow-Jasionka repülőtér környékén.

Csütörtökön a szomszédos Németországban két feltételezett orosz kémelhárítót vettek őrizetbe, akiket azzal gyanúsítanak, hogy a német hadsereg Ukrajnának szánt szállítmányait akartak megrongálni.