Világversenyen bizonyíthatnak az ELTE programozói 

Bronzérmet nyert az Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Karának csapata az International Collegiate Programming Contest (ICPC) 2024-es európai döntőjében, és meghívást kapott a világdöntőbe, ahol először képviselhetik Magyarországot.

Az ICPC 2024-es európai döntőjét Prágában rendezték meg március végén, ahol az ELTE csapata (Gyimesi Péter, Noszály Áron és Varga Péter) a közép-európai régióból kvalifikálva szerezte meg a bronzérmet. A versenyen négy európai régió 52 csapata vett részt, és az ELTE csapata olyan neves intézményeket előzött meg, mint a Cambridge-i és az Oxfordi Egyetem.

Az ELTE csapatát Németh Zsolt egyetemi adjunktus és Nikházy László doktorandusz hallgató készítette fel a versenyre. A csapat sikerével meghívást kapott a 2024 szeptemberében Kazahsztánban megrendezésre kerülő világdöntőbe, ahol első ízben képviselhetik hazánkat.

Az ICPC-t a legrangosabb nemzetközi programozó csapatversenyként tartják számon egyetemi hallgatók számára. A versenyen a hallgatóknak 5 órájuk van arra, hogy a rendelkezésükre álló egyetlen számítógéppel minél többet megoldjanak a 10-15 versenyfeladatból. A verseny során nemcsak az algoritmikus problémamegoldás és a pontos implementáció, hanem a kommunikáció, az erőforrásmegosztás és a csapatmunka is kiemelt jelentőséggel bír.