A magyar női kézilabda-válogatott fejlődése és az olimpiai kvalifikáció

A magyar női kézilabda-válogatott jelentős fejlődésen ment keresztül, és bár a világverés még odébb van, a csapat megváltotta a repjegyét a párizsi olimpiára. A férfi csapat után a női válogatott is kvalifikált, így 2004 óta először mindkét szakágban részt vehetünk az ötkarikás játékokon.

A férfi kézilabda-válogatott stabil teljesítménye után a női csapat sikerében nagyobb szerepet játszott a szerencse. A magyar női csapat legutóbbi jelentős eredménye a 2018-as Európa-bajnokságon volt, ahol a legjobb nyolc közé került, az olimpiai ciklusban pedig két világbajnoki 10. és egy Európa-bajnoki 11. helyezést ért el.

Az olimpiai selejtezőtornára való kijutásunkhoz hozzájárult, hogy a világbajnok franciák házigazdaként kvótát kaptak, és a világelitbe tartozó oroszokat kizárták. A selejtező csoportbeosztása a világbajnokságon jobb helyezést elérőknek kedvezett, így a svédek mellé mi csatlakoztunk európai válogatottként.

A debreceni rendezés és a Japán elleni előzetes esélylatolgatások alapján a válogatott éles formában mutatkozott be, és nem csak a japánok, hanem az egész tornán jól teljesített.

A csoportküzdelmek érdekessége, hogy Kamerun nem érkezett meg, helyettük Nagy-Britannia lépett be, akik a mérkőzéseiket átlagban 35 góllal veszítették el.

Az első játéknapon a svédek legyőzték Japánt, a magyar csapat pedig kiütötte a briteket, ezzel a svédek számára is biztossá vált az olimpiai részvétel, ha ellenünk nem kapnak nagy verést.

A magyar válogatott Tomas Axnér csapata ellen összeszedetten, pontos támadásokkal és kemény védekezéssel kezdett. Kuczora Csenge és a szélsők, valamint Klujber Katrin kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, míg Papp Nikolett és Bordás Réka a védekezésben jeleskedtek.

A svédek támadásépítését a magyar válogatott hatékonyan akadályozta meg, és a szünet után, bár a svédek felzárkóztak, a magyar csapat mentálisan erős maradt, és 28–25-re győzött.

A Japán elleni mérkőzésen a magyar válogatott dominált, a védekezés olvasta a japánok játékát, és Böde-Bíró Blanka kiemelkedő teljesítményt nyújtott a kapuban. Klujber Katrin és Vámos Petra támadásban kihasználták a japán védekezés gyengeségeit, a végeredmény pedig 37–28-as magyar siker lett.

Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány szerint a japánok könnyen kiismerhetők, ha valaki alaposan felkészül rájuk.

A magyar női kézilabda-válogatott mostani teljesítménye azt mutatja, hogy mentálisan is előrelépett, és képes volt felvenni a versenyt a világelittel. A horvátok elleni decemberi győzelem fordulópontot jelenthet, de a svédek legyőzése után sem gondolhatjuk, hogy a válogatott képes lenne végig dominálni egy olimpiai mezőnyben.

Az olimpiai sorsolás után többet tudunk majd, de a magyar válogatott számára a reális cél a csoportból való továbbjutás lehet.