A magyar női kézilabda-válogatott a franciákkal kezdi az olimpiát

A Nemzetközi Kézilabda Szövetség által kialakított csoportbeosztás értelmében a magyar női kézilabda-válogatott az olimpiai torna első mérkőzését a házigazda franciák ellen játssza.

A magyar női kézilabda-válogatott, mely sikeresen megnyerte a selejtezőt Debrecenben, az első kalapból került be a csoportok sorsolására. A férfi csapat a harmadik kalapból várta a sorsolást.

A csoportok kialakításában Jerome Fernandez, a kétszeres olimpiai bajnok is részt vett. A női csapatok sorsolásánál a francia kapitány, Olivier Krumbholz a B csoportot választotta, így a magyar válogatott ellenfelei között szerepel a házigazda Franciaország is.

A B csoport további csapatai Angola, Brazília, Spanyolország, Hollandia és Magyarország. A női válogatott első mérkőzését a pénteki megnyitóünnepség előtti csütörtökön játssza, a pontos kezdési időpontot még nem jelölték ki, de várhatóan 21 órakor kezdődik. A férfiak csoportbeosztását Siraba Dembele-Pavlovic, a sportág egy másik kiemelkedő alakja alakítja ki.

A férfiválogatottunk, amely a csoportkörben Dánia, Norvégia, Egyiptom, Franciaország és Argentína legjobbjaival mérkőzik, a harmadik kalapból került be a sorsolásba. Két évtizeddel ezelőtt fordult elő legutóbb, hogy mindkét kézilabda-válogatottunk szerepelhetett nyári ötkarikás játékokon. A férfiválogatottunk szűk egy hónappal ezelőtt Tatabányán kvalifikált az olimpiára, míg a női csapat a debreceni selejtezőtornán remek játékkal, mindhárom mérkőzését megnyerve biztosította helyét a párizsi olimpián.

A sorsolást Párizsban tartották kedd délután, ahol a magyar szövetség sajtóeseményt szervezett. Ezen megjelent a női válogatott szövetségi kapitánya, Golovin Vlagyimir, a férfi csapat képviseletében Nagy László, valamint a szövetség elnöke, Ilyés Ferenc.

A magyar válogatottat a B csoportba sorsolták, Hollandia, Spanyolország, Brazília, Angola és Franciaország mellé. A menetrend értelmében a csoportkört válogatottunk a házigazda francia csapat ellen kezdi, július 25-én. A férfiválogatottunkat illetően, Chema Rodríguez szövetségi kapitány együttese a B csoportba került, Egyiptom, Argentína, Norvégia, Dánia és Franciaország mellé, az első mérkőzést Egyiptom ellen játsszuk – július 27-én.

Golovin Vlagyimir, a női válogatott szövetségi kapitánya az előkészületek, olimpiai felkészülés kapcsán elmondta, még alakul a csapat pontos menetrendje. Több résztvevő ország – mint például Szlovénia vagy Spanyolország – már jelezte az igényt arra, hogy válogatottunkkal játszanak felkészülési mérkőzéseket, de egyelőre még semmi nem biztos – egyúttal négy és fél hetes felkészüléssel tervez a szövetségi kapitány az olimpiai előtt. Kiemelte, egyértelmű céljuk, hogy hazai pályán a lehető legtöbb mérkőzést játszhassák Párizsig.

A férfiak kézilabdatornája július 27-én, szombaton kezdődik, a hölgyek pedig két nappal korábban, július 25-én – a megnyitóünnepség 26-án lesz – kezdik a csoportkörös küzdelmeket. A párizsi olimpia programja szerint a csoportmérkőzések kezdési időpontjai reggel 9 órától egészen este 21 óráig fognak terjedni – változó felosztásban.

A csoportokból az első négy helyezett jut majd tovább az egyenes kieséses szakaszba, amelynek mérkőzéseit Lille-ben rendezik majd augusztus 6-11. között.

A párizsi olimpia kézilabdatornáinak csoportbeosztása és menetrendje

  • Férfiak, A csoport: Japán, Svédország, Németország, Horvátország, Spanyolország, Szlovénia
  • Férfiak, B csoport: Franciaország, Dánia, Norvégia, MAGYARORSZÁG, Egyiptom, Argentína
  • MAGYARORSZÁG mérkőzései: Egyiptom (július 27.), Argentína (július 29.), Norvégia (július 31.), Dánia (augusztus 2.), Franciaország (augusztus 4.)
  • Nők, A csoport: Koreai Köztársaság, Dánia, Szlovénia, Németország, Norvégia, Svédország
  • Nők, B csoport: Franciaország, MAGYARORSZÁG, Hollandia, Spanyolország, Brazília, Angola
  • MAGYARORSZÁG mérkőzései: Franciaország (július 25.), Brazília (július 28.), Angola (július 30.), Spanyolország (augusztus 1.), Hollandia (augusztus 3.)

(Borítókép: Papajcsik Péter/Index)