Halálra ítélték Vietnám legkorruptabb üzletasszonyát, aki a GDP 3 százalékát sikkaszthatta el

Vietnam történetének egyik legnagyobb korrupciós ügyében halálra ítélték Truong My Lan ingatlanmágnást, aki a vádak szerint több mint egy évtizeden keresztül 27 milliárd dollár, átszámítva körülbelül 9810 milliárd forint kárt okozott a Saigon Commercial Banknak (SCB), írja a BBC.

A vádlottat, a Van Thinh Phat beruházó cég elnökét, egy három esküdtből és két bíróból álló testület csütörtökön találta bűnösnek a SCB pénzének több éven át tartó elsikkasztásában. Az ítélet szerint "a vádlott tettei aláásták az emberek bizalmát a párt és az állam vezetésében".

Truong My Lan az ügyészség szerint hamis hitelkérelmeket állított össze, hogy pénzt vegyen fel az SCB-től, amelyben valójában több mint 90 százalékos részesedéssel bírt, a törvények tiltása ellenére. Emellett azzal is vádolták, hogy kenőpénzt adott állami tisztviselőknek a bank jogsértéseinek és rossz pénzügyi helyzetének eltitkolása érdekében. Lan tagadta bűnösségét, és beosztottjait hibáztatta a történtekért.

Az ügyben további 85 személyt vádolnak különböző bűncselekményekkel, többek között megvesztegetéssel, a hatalommal való visszaéléssel, eltulajdonítással és a banki törvények megsértésével. Lan 12,46 milliárd dollárt sikkasztott el, de az ügyészek szerint a teljes kár már eléri a 27 milliárd dollárt, ami az ország 2023-as GDP-jének 6 százalékát teszi ki. A halálbüntetés kiszabása azonban szokatlanul súlyos büntetésnek számít egy ilyen típusú ügyben.

Truong My Lan letartóztatása az egyik legkirívóbb történet a Vietnamban tavalyelőtt indított korrupcióellenes akció kezdete óta. A „Lángoló kemence” kódnevű műveletben több ezer cégvezetőt és állami alkalmazottat világítottak át. A nyomozók szerint a nő 2018 elejétől 2022 októberéig óriási összegeket zsebelt be fedőcégeknek nyújtott törvénytelen hitelek megszervezésével.

A per során 2700 embert idéztek be tanúskodni, és 10 államügyész, valamint mintegy 200 ügyvéd vett részt az ügyben. A bizonyítékok 104 dobozban fértek el összesen hat tonnát nyomnak. A bíróság arra akarja ösztönözni az elítéltet, hogy a hiányzó milliárdok egy részét visszaadja.

A Nguyen Phu Trong kommunista pártfőtitkár által vezetett korrupcióellenes kampánynak ez az eddigi legdrámaibb fejezete, amelyben több ezer cégvezetőt és állami alkalmazottat világítottak át. A kampány során két elnököt és két miniszterelnök-helyettest kényszerítettek lemondásra, és több száz tisztviselőt büntettek meg vagy börtönöztek be.

Truong My Lan férje és unokahúga kilenc, illetve 17 év börtönbüntetést kapott, míg négy másik vádlott életfogytiglani börtönbüntetést. A többi vádlott 20 évtől három évig terjedő börtönbüntetést kapott, némelyikük felfüggesztve. Ez az első alkalom az országban, hogy egy nő gazdasági bűncselekményért kapta meg a legsúlyosabb büntetést. Lan minden vádat tagadott és még fellebbezhet az ítélet ellen.

Az ítélet szerint 27 milliárd dollárt kellene visszafizetnie, de az ügyészek szerint ez az összeg talán már soha nem térül meg. Az ellene lefolytatott – a korábbi gyakorlatnál jóval látványosabb és nyilvánosabb eljárás – egyrészt a hatóságok korrupcióellenes harcát hivatott hirdetni, másrészt a Kommunista Párt tekintélyének megerősítését is szolgálja.