Ukrajna rekordmennyiségű áramimportra szorult az orosz támadások következtében

Az ukrán energiarendszer az orosz rakétatámadások miatt súlyos károkat szenvedett, de a helyzet mára stabilizálódott, és az energiaügyi minisztérium szerint nem várható jelentős importnövekedés.

Az elmúlt hetekben Ukrajna energiarendszere az orosz rakétatámadások következtében jelentős károkat szenvedett, amelyek miatt márciusban rekordmennyiségű áramot importáltak. Az energiaügyi minisztérium jelentése szerint azonban a hálózat jelenleg stabil és egyensúlyban van.

Március végén az orosz hadsereg rendszeresen támadta az ukrán hőerőműveket, vízerőműveket és a fő elektromos hálózatokat, aminek következtében áramkimaradások történtek. Ennek eredményeként Ukrajna március 22-től kezdődően új csúcsot ért el a villamosenergia-importban.

A vasárnapi adatok alapján az ország 115 megawattóra (MWh) áramot exportálhat, míg az import volumene elérheti az 1179 MWh-t. Március 26-án pedig összesen 18 649 MWh áramot importáltak, ami rekordnak számít.

Volodimir Kudrytskyi, az Ukrenergo nemzetközi hálózati vállalat vezérigazgatója a Reutersnek adott nyilatkozatában elmondta, hogy bár az orosz támadások súlyos károkat okoztak, teljes összeomlásra nem kell számítani.