Alacsony károsanyag-kibocsátású zónák bevezetését sürgetik Brüsszelben

Több mint száz orvos és környezetvédő írt nyílt levelet, amelyben arra szólítják fel a brüsszeli törvényhozókat, hogy hozzanak létre alacsony károsanyag-kibocsátású zónákat, mint amilyenek Londonban és Párizsban már működnek.

Az IS Global felmérése alapján Brüsszel a nitrogén-dioxid kibocsátás terén a nyolcadik legrosszabb helyen áll több mint 800 európai város között, ami a tüdőre különösen káros. A PM2.5 részecskék tekintetében, amelyek mélyen behatolnak a légutakba, szintén nem szerepel jól a város, hiszen 858 város közül csak a 308. helyet foglalja el.

A levegő minőségét Brüsszelben az autóforgalom nagy mértéke, a vállalati autók használata és egy áthaladó autópálya is negatívan befolyásolja. A nyílt levél szerint évente több mint 900 ember halálát okozza a rossz levegőminőség a belga fővárosban.

A hétvégén egy belga nemzeti lapban megjelent nyílt levelet 140 szakértő írta alá. A dokumentum rámutat, hogy naponta több mint két ember hal meg a légszennyezettség következtében Brüsszelben, ami a halálozási okok 10%-át teszi ki. A levelet aláíró szakértők azt követelik, hogy a tervezettnél gyorsabban lépjenek életbe a szükséges intézkedések.